Predstavljamo vam žiri „Đurđevdanskog festivala“ 2014.

MINJA SUBOTA

Rođen je u Sarajevu 08. 11. 1938. godine. Član je Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUF-a Srbije. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu. Pohađao je nižu i srednju muzičku školu „Stanković”, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu stekao diplomu inženjera elektrotehnike. Iz njegovog komozitorskog opusa, dominiraju melodije za djecu, koje je kompnovao prema stihovima naših poznatih pjesnika, a one se i danas pjevaju u predškolskim ustanovama i školama. Postale su dio dječije muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih. Između ostalih to su pjesme: „Deca su ukras sveta”, „Išli smo u Afriku”, „Telefonijada”, „Povrćijada”, „Kolo”, „Razbole se lisica”, „Sviću opet rumena svanuća”, „Rekao sam brezi i topoli”, „Drugarska” … Autor je i voditelj serije „Muzički tobogan”, koja je emitovana osamnaest godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu. Zahvaljujući toj seriji, naši najpoznatiji kompozitori, stvorili su prema stihovima pjesnika za djecu, više od sto pedeset kompozicija, od kojih su mnoge postale dječiji evergrini. Šest godina je bio urednik i voditelj festivala pjesama za djecu „Beogradsko proleće”, i jedan je od osnivača ovog festivala, koji je podstakao osnivanje brojnih dječijih festivala širom tadašnje Jugoslavije.

LADO LEŠ

Muzičku pedagogiju je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 1991. do 2001. godine radio u muzičkoj produkciji Radio Novog Sada. Danas je operativni direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Njegovi autorski radovi iz oblasti popularne muzike i muzike za djecu nagrađivani su i visoko kotirani na skoro svim muzičkim manifestacijama i festivalima u regionu. Više oo 800 numera aranžirao je u periodu od 1992. godine do danas, a zabilježene su na nosačima zvuka festivala: „Beogradsko proleće“, „Mesam“, „Zlatno zvonce“, „Zlatna tamburica“, „Naša radost“, „Zlatna pahulja“, „Ta se pesma ljubav zove“, „Sunčane skale“, „Male skale“, „Lino fest“, „Zlatna pčelica“, „Musik festival Budva“, „Đurđevdanski festival“, „Melodije Mostara“, „Dok teče Lašva“, „Dječja mašta može svašta“, „Drisama fest“, „Djeca pjevaju Semberiji“, „Vivkovizija“… Autor je muzičkih aranžmana na nosačima zvuka, koji prate udžbenike muzičke kulture za 3. razred osnovne škole, a u izdanju „Novog Logosa“. U saradnji sa Jovanom Adamovim i Minjom Subotom radi na ostvarenju putujućeg projekta „Mini-tini Fest“, a kao muzički producent učestvovao je i u realizaciji posljednja dva dijela najgledanije srpske muzičke emisije za djecu „Muzički tobogan“. Muzički je producent festivala muzike za djecu u Paraćinu, Brčkom, Bijeljini i Zvorniku.

MAYA SAR

Maja Sar ili Maja Sarihodžić rođena je 12. jula 1981. godine u Tuzli. Ova mlada kantautorka zabavne i pop muzike predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2012. godine. U Azerbejdžanu. Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Maja Sar je diplomirala na Odsjeku za klavir. Nakon svog uspješno završenog studija usavršava se kao prateći vokal, a sarađuje i sa poznatim regionalnim imenima. Nekoliko godina je bila član ansambla Dine Merlina. S njim nastupa 2011. kao pijanistica i prateći vokal na Pjesmi Evrovizije u Njemačkoj. Kao solistkinja Maja Sar privlači pažnju bosansko-hercegovačke publike 2010. godine, kada objavljuje svoju veoma uspješnu singl-baladu „Nespretno“. Tom pjesmom dokazuje da pripada najboljim ženskim vokalim mlađe generacije u regiji. Muzičkim izrazom i senzibilitetom spaja pop, soul i sevdalinku. Na njenu inicijativu nastaje i pjesma „Moj je život moja pjesma“, kojom se zajedno sa svojim koleginicama Ninom Badrić, Karolinom Gočevom i Aleksandrom Radović udružuje u borbi protiv raka materice. Ova pjesma donosi joj Nagradu Internacionalne lige humanista (ILH) i nagradu ECCA-e (Evropska asocijacija za borbu protiv raka grlica materice).

MIROSLAV JANJANIN

Rođen je u Banjaluci 1961. godine. Početak bavljenja muzikom vezan je za nastupe na najprestižnijim festivalima za mlade talente u SFRJ, Maglaju i Daruvaru, gdje osvaja drugo i treće mjesto. Od 1978. svira i pjeva u grupi AVT, a potom u grupi „Radio”, koja 1986. za „Založb kaset in plošč “iz Ljubljane snima album, „I konje ubijaju zar ne”. Grupu „Viteški ples“ osniva 1993. godine i objavljuje dva albuma „Dolinom ljubavi” i „Lice ljubavi” na kojima se nalaze kompozicije, koje su i danas rado slušane, a drugi autori ih obrađuju na svojim albumima. Autor je kompozicije „Za ljepšu Srpsku“ koja je dobila prvu nagradu „Zlatni ključ“ na sajmu turizma u Berlinu i svojevrsne dječije himne „Svi smo mi Republika Srpska“ Objavio je više od 100 kompozicija za druge izvođače kao što su (Romana Panić, Dado Glišić, Biljana Nedić, Dječiji hor Vrapčići….). Komponovao je muziku za pozorište i TV za šta je dobio mnogobrojne nagrade u BiH i van nje. Na Đurđevdanskom festivalu osvojio je tri prve, četiri druge i tri treće nagrade. Povodom Dana Grada Banja Luka 2010. godine, Skupština Grada dodjelila mu je Plaketu za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture. Udruženje estradnih radnika RS 2012. godine dodijelilo mu je zvanje Vrhunski estradni radnik.

MAJA TATIĆ

Rođena u Beogradu 30.10.1970. Odrasla i školovala se u Banjaluci. Sa sedam godina imala je prvi solo nastup na dječijem festivalu „Djeca pjevaju Banjaluci”. Završila je nižu muzičku školu, odsjek gitara. Dugo godina bila član orkestra KUD „Veselin Masleša”. Sa 17 godina profesionalno se počinje baviti pjevanjem. Bila član grupa: Sonus, Skitnice i Monako.Odlazi na Kanarska ostrva. Kao šoumen izvodi Abba show, Šanija Tvejin iTina Tarner šou.Pobjeđuje na nacionalnom takmičenju za Pjesmu Evrovizije u Sarajevu. Predstavlja BiH na Eurosongu (2002) u Estoniji sa pjesmom „Na jastuku za dvoje”. Učestvuje na festivalu „Sunčane skale” u Herceg Novom sa pjesmom „Za malo nježnosti”. Dobija prvu nagradu žirija na festivalu „Evrofest“ u Skoplju. Sa Tošetom Proeskim dijeli drugu nagradu na Festivalu zabavne, narodne i starogradske muzike u Banjaluci. Krajem oktobra 2004. izdaje prvi album pod nazivom „Lagali su me”. Iste godine godine, nominovana je u pet kategorija za Davorin nagradu, a dobija tri Davorin nagrade. Na festivalu Budva 2005. učestvuje sa pjesmom „Istina“. Novembra 2005. učestvuje na banjalučkom festivalu zabavne muzike sa pjesmom „Nauči ti da voliš“ i krajem decembra snima spot za istu.