Представљамо вам жири „Ђурђевданског фестивала“ 2014.

МИЊА СУБОТА

Рођен је у Сарајеву 08. 11. 1938. године. Члан је Удружења композитора Србије, Удружења музичара џеза, забавне, поп и рок музике Србије и УСУФ-а Србије. Основну школу и гимназију завршио у Београду. Похађао је нижу и средњу музичку школу „Станковић”, а на Електротехничком факултету у Београду стекао диплому инжењера електротехнике. Из његовог комозиторског опуса, доминирају мелодије за дјецу, које је компновао према стиховима наших познатих пјесника, а оне се и данас пјевају у предшколским установама и школама. Постале су дио дјечије музичке литературе, а генерације су одрастале уз њих. Између осталих то су пјесме: „Деца су украс света”, „Ишли смо у Африку”, „Телефонијада”, „Поврћијада”, „Коло”, „Разболе се лисица”, „Свићу опет румена сванућа”, „Рекао сам брези и тополи”, „Другарска” … Аутор је и водитељ серије „Музички тобоган”, која је емитована осамнаест година и представља рекордну серију по гледаности и популарности на нашем телевизијском програму. Захваљујући тој серији, наши најпознатији композитори, створили су према стиховима пјесника за дјецу, више од сто педесет композиција, од којих су многе постале дјечији евергрини. Шест година је био уредник и водитељ фестивала пјесама за дјецу „Београдско пролеће”, и један је од оснивача овог фестивала, који је подстакао оснивање бројних дјечијих фестивала широм тадашње Југославије.

ЛАДО ЛЕШ

Музичку педагогију је дипломирао на Академији уметности у Новом Саду. Од 1991. до 2001. године радио у музичкој продукцији Радио Новог Сада. Данас је оперативни директор Опере Српског народног позоришта у Новом Саду. Његови ауторски радови из области популарне музике и музике за дјецу награђивани су и високо котирани на скоро свим музичким манифестацијама и фестивалима у региону. Више оо 800 нумера аранжирао је у периоду од 1992. године до данас, а забиљежене су на носачима звука фестивала: „Београдско пролеће“, „Месам“, „Златно звонце“, „Златна тамбурица“, „Наша радост“, „Златна пахуља“, „Та се песма љубав зове“, „Сунчане скале“, „Мале скале“, „Лино фест“, „Златна пчелица“, „Мусик фестивал Будва“, „Ђурђевдански фестивал“, „Мелодије Мостара“, „Док тече Лашва“, „Дјечја машта може свашта“, „Дрисама фест“, „Дјеца пјевају Семберији“, „Вивковизија“… Аутор је музичких аранжмана на носачима звука, који прате уџбенике музичке културе за 3. разред основне школе, а у издању „Новог Логоса“. У сарадњи са Јованом Адамовим и Мињом Суботом ради на остварењу путујућег пројекта „Мини-тини Фест“, а као музички продуцент учествовао је и у реализацији посљедња два дијела најгледаније српске музичке емисије за дјецу „Музички тобоган“. Музички је продуцент фестивала музике за дјецу у Параћину, Брчком, Бијељини и Зворнику.

МАYА САР

Маја Сар или Маја Сарихоџић рођена је 12. јула 1981. године у Тузли. Ова млада кантауторка забавне и поп музике представљала је Босну и Херцеговину на Еуросонгу 2012. године. У Азербејџану. На Музичкој академији у Сарајеву, Маја Сар је дипломирала на Одсјеку за клавир. Након свог успјешно завршеног студија усавршава се као пратећи вокал, а сарађује и са познатим регионалним именима. Неколико година је била члан ансамбла Дине Мерлина. С њим наступа 2011. као пијанистица и пратећи вокал на Пјесми Евровизије у Нјемачкој. Као солисткиња Маја Сар привлачи пажњу босанско-херцеговачке публике 2010. године, када објављује своју веома успјешну сингл-баладу „Неспретно“. Том пјесмом доказује да припада најбољим женским вокалим млађе генерације у регији. Музичким изразом и сензибилитетом спаја поп, соул и севдалинку. На њену иницијативу настаје и пјесма „Мој је живот моја пјесма“, којом се заједно са својим колегиницама Нином Бадрић, Каролином Гочевом и Александром Радовић удружује у борби против рака материце. Ова пјесма доноси јој Награду Интернационалне лиге хуманиста (ИЛХ) и награду ЕЦЦА-е (Европска асоцијација за борбу против рака грлица материце).

МИРОСЛАВ ЈАЊАНИН

Рођен је у Бањалуци 1961. године. Почетак бављења музиком везан је за наступе на најпрестижнијим фестивалима за младе таленте у СФРЈ, Маглају и Дарувару, гдје осваја друго и треће мјесто. Од 1978. свира и пјева у групи АВТ, а потом у групи „Радио”, која 1986. за „Заложб касет ин плошч “из Љубљане снима албум, „И коње убијају зар не”. Групу „Витешки плес“ оснива 1993. године и објављује два албума „Долином љубави” и „Лице љубави” на којима се налазе композиције, које су и данас радо слушане, а други аутори их обрађују на својим албумима. Аутор је композиције „За љепшу Српску“ која је добила прву награду „Златни кључ“ на сајму туризма у Берлину и својеврсне дјечије химне „Сви смо ми Република Српска“ Објавио је више од 100 композиција за друге извођаче као што су (Романа Панић, Дадо Глишић, Биљана Недић, Дјечији хор Врапчићи….). Компоновао је музику за позориште и ТВ за шта је добио многобројне награде у БиХ и ван ње. На Ђурђевданском фестивалу освојио је три прве, четири друге и три треће награде. Поводом Дана Града Бања Лука 2010. године, Скупштина Града додјелила му је Плакету за изузетна остварења у области културе. Удружење естрадних радника РС 2012. године додијелило му је звање Врхунски естрадни радник.

МАЈА ТАТИЋ

Рођена у Београду 30.10.1970. Одрасла и школовала се у Бањалуци. Са седам година имала је први соло наступ на дјечијем фестивалу „Дјеца пјевају Бањалуци”. Завршила је нижу музичку школу, одсјек гитара. Дуго година била члан оркестра КУД „Веселин Маслеша”. Са 17 година професионално се почиње бавити пјевањем. Била члан група: Сонус, Скитнице и Монако.Одлази на Канарска острва. Као шоумен изводи Абба схоw, Шанија Твејин иТина Тарнер шоу.Побјеђује на националном такмичењу за Пјесму Евровизије у Сарајеву. Представља БиХ на Еуросонгу (2002) у Естонији са пјесмом „На јастуку за двоје”. Учествује на фестивалу „Сунчане скале” у Херцег Новом са пјесмом „За мало њежности”. Добија прву награду жирија на фестивалу „Еврофест“ у Скопљу. Са Тошетом Проеским дијели другу награду на Фестивалу забавне, народне и староградске музике у Бањалуци. Крајем октобра 2004. издаје први албум под називом „Лагали су ме”. Исте године године, номинована је у пет категорија за Даворин награду, а добија три Даворин награде. На фестивалу Будва 2005. учествује са пјесмом „Истина“. Новембра 2005. учествује на бањалучком фестивалу забавне музике са пјесмом „Научи ти да волиш“ и крајем децембра снима спот за исту.