Конференција за новинаре – Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме Бања Лука 2014.

Данас, 07. маја у Мултимедијалној сали РТВ Дома Радио-телевизије Републике Српске одржана је конференција за новинаре поводом овогодишњег издања Ђурђевданског фестивала дјечије пјесме, које ће се одржати у суботу,10.маја 2014. са почетком од 17.30 часова. Конференцији за новинаре, поред организатора, присуствовали су представници Града Бања Лука и “HYPO Alpe – Adria Bank AD Banjaluka“, дугогодишњи пријатељи фестивала.

Овом приликом представљен је и стручни жири који ће у следећем саставу оцјењивати такмичарске композиције:
– Миња Субота, аутор и легендарни водитељ дјечијих музичких емисија
– Ладо Леш, чувени композитор дјечијих пјесама и музички продуцент
– Маја Сар, популарна пјевачица која је представљала БиХ на Еуросонгу 2012.год.
– Мирослав Јањанин, музичи аутор и продуцент који је награђиван на Ђурђевданском фестивалу.
– Маја Татић, музички уредник РТРС и пјевачица која је представљала БиХ на Еуросонгу 2002. године

Укупан наградни фонд за ауторе и интерпретаторе ове године износи 6.000КМ.
Новина у односу на претходна издања фестивала је промјена локације одржавање фестивала.Фестивал је од ове године у телевизијској форми, односно, реализоваће се у потпуности у студијима Радио-телевизије Републике Српске.

У конкуренцији за освајање награда овогодишњег издање Ђурђевданског фестивала дјечије пјесме је 16 композиција, а гледаоци имају прилику да путем смс система гласају за свог фаворита. Радио Телевизија Републике Српске је у сарадњи са компанијом М:Тел – пријатељем фестивала, обезбједио награде за гледаоце као и за посјетиоце налога фестивала на друштвеној мрежи “Facebook“.

Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме одржава се од 1994. године. За двадесет година постао је најреспектабилнији фестивал дјечије пјесме у региону и шире. Дугогодишња традиција, квалитет композиција и извођача, модерна сценографија, медијска пажња, образовни и културни аспект, међународна културна сарадња и добра организација су само неки од елемената који оправдавају такве тврдње. Ђурђевдански фестивал је увелико превазишао пројектовани циљ Радио-телевизије Републике Српске, као организатора и постао препознатљив дјечији музички бренд.

За Фестивал је до сада написано више од три стотине нових композиција. Неке од њих су уврштене и у уџбенике музичке културе за основне школе, што говори о едукативном сегменту пројекта. На Фестивалу су ангажовани многи композитори, текстописци, музички продуценти и педагози, а извођачи су мали музички таленти. Неки од њих су данас афирмисани музички умјетници. Фестивал промовише актуелни музички израз и савремену музичку продукцију за дјецу.

Циљ Фестивала је афирмација музичког стваралаштва за дјецу, подстицање аутора и музичких талената и очување дјечије пјесме од комерцијализације и шунда који је све присутнији на музичкој сцени. На Фестивалу су до сада учествовала дјеца из многих земаља међу којима су: Русија, Румунија, Италија, Јапан, Канада, Бјелорусија, Украјина, Мађарска, Малта, Пољска, Бугарска, Србија, Македонија, Црна Гора, Словенија, Хрватска и Босна и Херцеговина. На Ђурђевданском фестивалу су стицана драгоцјена искуства, склапана нова пријатељства и ношене лијепе успомене из Бање Луке и Републике Српске.

Пријатељи и медијски покровитељи фестивала су: Радио Телевизија Источно Сарајево, Радио Телевизија Слобомир, Независне Новине, Прес РС, Глас Српске, Радио Балкан, Радио Контакт, Радио Требиње, Бобар Радио. Посебно се захваљујемо генералном спонзору фестивала ‘‘HYPO Alpe – Adria Bank AD Banjaluka“, те “М:Тел – имате пријатеље!’, Град Бања Лука, БХ Телеком, АМУС-асоцијација композитора – музичких стваралаца БиХ.