Predstavljamo vam žiri „Đurđevdanskog festivala“ 2016. godine

JELENA TOMAŠEVIĆ BOSILJČIĆ je pop pjevačica iz Srbije. Pjesmom Oro predstavljala je Srbiju na Pjesmi Evrovizije 2008. godine. Jelena je rođena 1983. u Negotinu, ali odrasla je i školovala se u Kragujevcu. Već kao mala djevojčica pokazuje je afinitet za muziku, nastupala je na mnogim dječijim festivalima, a kasnije je postala i najbolji vokalni solista KUD “Abrašević”. U Kragujevcu je završila i Prvu kragujevačku gimnaziju, Društveno -jezički smjer. Krajem oktobra 2008. izdala je svoj album – prvjenac pod imenom “Panta rei”, a prošle godine i drugi album pod nazivom “Ime moje”.

 


DARIJA VRAČEVIĆ ima osam godina, živi u Beogradu i odličan je učenik drugog razreda Osnovne škole “Borislav Pekić”. Pohađa Muzičku školu “Kosta Manojlović”, Odsjek za klavir. Mnogo voli da čita i odličan je matematičar. Pohađala je časove modernog baleta tri godine, a sa dvije i po godine počela je da pjeva u horu “Čarolija”. Do sada je učestvovala na dva festivala u Srbiji. Trenira plivanje i pohađa školu za talente UMS. Bila je učesnica mnogih modnih revija i televizijskih emisija. Sa pjesmom koju je izvodila na“Đurđevdanskom festivalu” 2015. osvojila je prvu nagradu za kompoziciju, a drugu za interpretaciju.

ALBINA SMAJLOVIĆ, sopran, rođena je 4. novembra 1982. godine u Gradišci, gdje je završila Gimnaziju. Diplomirala je na Odsjeku za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci. Godine 2009. upisuje Akademiju umjetnosti, u klasi profesorke Snežane Savičić Sekulić, da bi u junu 2013. održala diplomski koncert u klasi profesorke Dunje Simić. Osvojila je brojne prve i druge nagrade na regionalnim takmičenjima poput: „Lazar Jovanović“ – Beograd, “Nikola Cvejić” Ruma, “Bruna Špiler”, Herceg Novi, Italija itd. Godina 2011, 2013. i 2016. sarađivala je s Banjalučkom filharmonijom kao solista na Novogodišnjem i koncertu „San ljetne noći“.

Pohađala je majstorske kurseve kod Toma Krausa u Francuskoj, Dženifer Larmur (SAD), a trenutno se usavršava kod tenora Stojana S. Gančeva. U organizaciji Udruženja muzičkih umjetnika RS, čiji je član bila od 2009. održala je nekoliko solističkih koncerata u Prijedoru, Banjoj Luci, Mostaru, Trebinju, Bihaću i Sarajevu. Kratko vrijeme je predavala solo pjevanje u MŠ „Savo Balaban“ u Prijedoru. Bila je član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu. Od 2014. godine radi kao muzički saradnik u Muzičkoj produkciji RTRS-a.

ILIJANA VIDAKOVIĆ rođena je drugog avgusta 1946. u Banjaluci, diplomirala je na sarajevskoj Muzičkoj akademiji, Odsjek za teoriju muzike 1971. godine. Kao profesor muzike radila je u banjalučkoj Gimnaziji i Srednjoj stručnoj školi (1971– 1991). Bila je stručni savjetnik za Muzičku kulturu i umjetničke škole u RPZ (1991–2010). Na Filozofskom fakultetu, Učiteljskog studija Univerziteta u Banjoj Luci radila je kao viši asistent za oblast Reprodukcija muzike (1999 – 2008).

Obavljala je dužnost umjetničkog direktora i predsjednika žirija Đurđevdanskog festivala dječje pjesme (1994 – 2003). Radila je u više stručnih timova, a poseban doprinos dala je kao vođa tima u reformi NPP za osnovne i srednje muzičke škole (2007–2010) i gimnazije (svi smjerovi) za predmet Muzička kultura. Recenzent je za udžbenike Muzičke kulture (Gimnazija i SSŠ u RS), Najljepše pjesme Vrapčića (1997); Bukvar za tamburu (2005) i Interaktivna nastava u predmetu Solfeđo (2006). U više navrata predavala je na stručnim seminarima i radila u projektima Savjet Evrope, Dječja prava i Obrazovanje za mir. Kao predstavnica Republike Srpske bila je u članstvu Odbora za Rome pri Savjetu ministara BiH. Član je više naučnih i stručnih organizacija i udruženja.

IGOR VUKOJEVIĆ je rođen 12.1.1975. godine u Doboju. Talenat za muziku otrio je već sa tri godine, a sa sedam godina počinje svirati bubnjeve u očevom bendu. Tokom trideset godina muzičke karijere objavio je sedam albuma, a kao vokalni solista osvojio više od dvadeset nagrada na međunarodnim muzičkim festivalima. Bavi se aranžmanima i produkcijom, svira tri instrumenta, komopnuje i piše pjesme. Posjeduje licencu vrhunskog estradnog umjetnika. Trenutno je na Postdiplomskom studiju na Ekonomskom fakultetu. Član je Upravnog odbora AMUS-a.