САОПШТЕЊЕ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ 29. МЕЂУНАРОДНОГ ЂУРЂЕВДАНСКОГ ФЕСТИВАЛА ДЈЕЧИЈЕ ПЈЕСМЕ, БАЊАЛУКА 2023.

 

Данас је у Мултимедијалној сали РТРС одржана конференција за медије поводом сутрашњег, 29. Ђурђевданског фестивала.

djurdjevdanski festival 2023

На конференцији су се присутнима обратили генерална директорица РТРС-а, Дијана Миланковић, уредник такмичарског дијела фестивала, Драгољуб Сладојевић, главни уредник фестивала, Дејан Дејановић и испред компаније м.тел, дугогодишњег пријатеља фестивала, Милица Кондић.

На конференцији за медије биле су присутне и овогодишње мале-велике ђурђевданске звјездице, које су се присутнима представиле.

Генерална директорица РТРС-а, госпођа Дијана Миланковић позвала је сву присутну дјецу да се друже и уживају у наредна два дана упознавајући се и дружећи се. Истакла је да се овај фестивал и организује да би се талентованој дјеци, композиторима, текстописцима, аранжерима дао медијски простор да искажу своје таленте и умијећа, и да је то и дужност јавног емитера. Истакла је да је РТРС посебно поносан да је преко 500 композиција написано за ових 29 година и да је преко 550 дјеце наступало на фестивалу.

“На организацији фестивала радили су многобројни тимови, јер овај фестивал није „само“ фестивал квалитетне дјечије пјесме него је и својеврсни телевизијски спектакл” истакао је уредник фестивала Дејан Дејановић.

Већина дјеце први пут ће се обрести на тако великој бини са специјалним ефектима и опремом, на црвеном тепиху, окружена камерама и фото-објективима, и такорећи бар на та два, три дана, колико су гости Редакције Ђурђевданског фестивала и РТРС-а сви ће бити праве звијезде, без обзира на такмичарски исход и побједнике фестивала.

djurdjevdanski festival 2023

21 извођача нам долазе из осам земаља: Летоније, Русије, Бугарске, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Србије и наравно Републике Српске и БиХ. Овогодишња конкуренција је јака и пред жиријем је тежак посао

На конференцији за медије саопштено је и да се организациони тим Ђурђевданског фестивала ове године одлучио да се за награду публике гласа путем званичног Фејсбук налога фестивала ради пружања једнаких шанси за гласање и за иностране извођаче. Током прегледа гласова, нажалост, уочено је да се за неколико пјесама гласало и нерегуларним путем са такозваних непостојећих профила. Како је пред организационим тимом незахвалан задатак да одлучи шта да уради са таквим гласовима, и како је немогуће утврдити ко је те гласове организовао, тим Ђурђевданског фестивала се одлучио да се осим прикупљених лајкова за награду публике збрајају и „Reech“ тј. досег до публике, који су постигли извођачи и њихове пјесме, као и „Share“ тј. број подјела композиција на фејсбуку као и коментари испод објава свих спотова.

Генерална директорка је још једном нагласила свим присутним да је фестивал ту ради дјеце и да награде нису у првом плану, посебно тако симболична награда, као што је „награда публике“.

djurdjevdanski festival 2023

Наш фестивал већ 29 година сјајна је прилика за дружење и прве музичке кораке али има и значајну образовну улогу: неке ђурђевданске композиције нашле су своје мјесто у уџбеницима музичке културе за основне школе. То је знак трајања и квалитета ових пјесама.

Велики број извођача са Ђурђевданског фестивала остао је у свијету музике и сада важе за познате и признате музичке умјетнике, на шта смо посебно поносни!

Сви љубитељи добрих дјечијих композиција, дјеца, маме, тате као и остали ватрени навијачи ђурђевданских звјездица могу да прате фестивал 13.маја од 17 часова у директном преносу из Студија 1 РТРС-а на земаљским и кабловским каналима РТРС, али и „live stream“-у на интернет страници www. rtrs.tv као и званичном Јутјуб каналу Телевизије.