СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА 29. МЕЂУНАРОДНИ ЂУРЂЕВДАНСКИ ФЕСТИВАЛ ДЈЕЧИЈЕ ПЈЕСМЕ, БАЊАЛУКА 2023.

 

Вишемјесечне припреме за највећи и најбољи фестивал дјечије пјесме на Балкану и Југоисточној Европи приводи се крају.

У Бањалуци жељно очекујемо 21 малу-велику ђурђевданску звјездицу и 18 нових композиција, које ће премијерно бити изведене у суботу, 13.маја у 17 часова.

На организацији фестивала радили су многобројни тимови, јер овај фестивал није „само“ фестивал квалитетне дјечије пјесме него је и својеврсни телевизијски спектакл.

Већина дјеце први пут ће се обрести на тако великој бини са специјалним ефектима и опремом, на црвеном тепиху, окружена камерама и фото-објективима, и такорећи бар на та два, три дана, колико су гости Редакције Ђурђевданског фестивала и РТРС-а сви ће бити праве звијезде, без обзира на такмичарски исход и побједнике фестивала.

Извођачи нам долазе из осам земаља: Летоније, Русије, Бугарске, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Србије и наравно Републике Српске и БиХ. Овогодишња конкуренција је јака и пред жиријем је тежак посао. Имамо укупно 21 извођача, те тематски и стилски различите композиције. Из тог разлога смо ове године увели и посебну награду за најбољу композицију прилагођену нижем школском узрасту, поред стандарних награда. А о наградама фестивала ове године одлучује жири у сљедећем саставу:
Дамир Јованић, директор музичке школе „Владо Милошевић“, Аница Зрилић, музички педагог и ауторка прошлогодишње побједничке композиције Ђурђевданског фестивала, Милица Стјепић Ивић, учесница Ђурђевданског фестивала 2005. и 2006. године, дипломирани соло пјевач, а ове године и представница БиХ на Славјанском фестивалу у Бјелорусији, и испред РТРС-а:
Маја Татић, вокални интерпретатор и музички уредник у Музичкој продукцији РТРС, Јелена Шукало, професор виолончела и вокални солиста, музички сарадник РТРС-а и Игор Дивљак, музички уредник Радија РС.

Као и претходних година, осим стандардних награда за најбољу композицију, интерпретацију, аранжман, текст, сценски наступ…о којима одлучује стручни жири, о награди публике одлучују навијачи и симпатизери ђурђевданских звјездица. Новина у односу на претходни систем гласања за награду публике је та да се гласа на званичној Фејсбук страници фестивала.

Наиме на званичном Јутјуб каналу и Фејсбук страници Ђурђевданског фестивала од 1. маја објављено је 18 композиција – спотова који конкуришу за једну од пет главних награда као и за гранд при фестивала.

Спотови служе као промоција извођача и пјесама, а поблика једном од опција „свиђа ми се“ („LIKE“), и то само на званичној Фејсбук страници Ђурђевданског фестивала и на објави композиције која им се допада, бира најбољу композицију и извођача у категорији „награда публике“. На систем гласања путем фејсбука смо се одлучили јер смо жељели постићи максимална равноправност свих учесника селекције 2023.

Наш фестивал већ 29 година сјајна је прилика за дружење и прве музичке кораке али има и значајну образовну улогу: неке ђурђевданске композиције нашле су своје мјесто у уџбеницима музичке културе за основне школе. То је знак трајања и квалитета ових пјесама.

Не само малишани већ и композитори, текстописци, продуценти и музички педагози имају прилику да покажу умијеће и подијеле своје стваралаштво међународној публици. У претходним годинама на нашем фестивалу склапана су нова пријатељства и ношене лијепе успомене из Бањалуке и Републике Српске. Велики број извођача са Ђурђевданског фестивала остао је у свијету музике и сада важе за познате и признате музичке умјетнике, на шта смо посебно поносни!

И због свега тога, једва чекамо да упознамо овогодишње ђурђевданске звјездице и надамо се да ћемо и њима да дамо крила да и убудуће нижу успијехе.

Сви љубитељи добрих дјечијих композиција, дјеца, маме, тате као и остали ватрени навијачи ђурђевданских звјездица могу да прате фестивал 13.маја од 17 часова у директном преносу из Студија 1 РТРС-а на земаљским и кабловским каналима РТРС, али и „live stream“-у на интернет страници www. rtrs.tv као и званичном Јутјуб каналу Телевизије.