Konferencija za novinare – Đurđevdanski festival dječije pjesme Banja Luka 2014.

Danas, 07. maja u Multimedijalnoj sali RTV Doma Radio-televizije Republike Srpske održana je konferencija za novinare povodom ovogodišnjeg izdanja Đurđevdanskog festivala dječije pjesme, koje će se održati u subotu,10.maja 2014. sa početkom od 17.30 časova. Konferenciji za novinare, pored organizatora, prisustvovali su predstavnici Grada Banja Luka i “HYPO Alpe – Adria Bank AD Banjaluka“, dugogodišnji prijatelji festivala.

Ovom prilikom predstavljen je i stručni žiri koji će u sledećem sastavu ocjenjivati takmičarske kompozicije:
– Minja Subota, autor i legendarni voditelj dječijih muzičkih emisija
– Lado Leš, čuveni kompozitor dječijih pjesama i muzički producent
– Maja Sar, popularna pjevačica koja je predstavljala BiH na Eurosongu 2012.god.
– Miroslav Janjanin, muziči autor i producent koji je nagrađivan na Đurđevdanskom festivalu.
– Maja Tatić, muzički urednik RTRS i pjevačica koja je predstavljala BiH na Eurosongu 2002. godine

Ukupan nagradni fond za autore i interpretatore ove godine iznosi 6.000KM.
Novina u odnosu na prethodna izdanja festivala je promjena lokacije održavanje festivala.Festival je od ove godine u televizijskoj formi, odnosno, realizovaće se u potpunosti u studijima Radio-televizije Republike Srpske.

U konkurenciji za osvajanje nagrada ovogodišnjeg izdanje Đurđevdanskog festivala dječije pjesme je 16 kompozicija, a gledaoci imaju priliku da putem sms sistema glasaju za svog favorita. Radio Televizija Republike Srpske je u saradnji sa kompanijom M:Tel – prijateljem festivala, obezbjedio nagrade za gledaoce kao i za posjetioce naloga festivala na društvenoj mreži “Facebook“.

Đurđevdanski festival dječije pjesme održava se od 1994. godine. Za dvadeset godina postao je najrespektabilniji festival dječije pjesme u regionu i šire. Dugogodišnja tradicija, kvalitet kompozicija i izvođača, moderna scenografija, medijska pažnja, obrazovni i kulturni aspekt, međunarodna kulturna saradnja i dobra organizacija su samo neki od elemenata koji opravdavaju takve tvrdnje. Đurđevdanski festival je uveliko prevazišao projektovani cilj Radio-televizije Republike Srpske, kao organizatora i postao prepoznatljiv dječiji muzički brend.

Za Festival je do sada napisano više od tri stotine novih kompozicija. Neke od njih su uvrštene i u udžbenike muzičke kulture za osnovne škole, što govori o edukativnom segmentu projekta. Na Festivalu su angažovani mnogi kompozitori, tekstopisci, muzički producenti i pedagozi, a izvođači su mali muzički talenti. Neki od njih su danas afirmisani muzički umjetnici. Festival promoviše aktuelni muzički izraz i savremenu muzičku produkciju za djecu.

Cilj Festivala je afirmacija muzičkog stvaralaštva za djecu, podsticanje autora i muzičkih talenata i očuvanje dječije pjesme od komercijalizacije i šunda koji je sve prisutniji na muzičkoj sceni. Na Festivalu su do sada učestvovala djeca iz mnogih zemalja među kojima su: Rusija, Rumunija, Italija, Japan, Kanada, Bjelorusija, Ukrajina, Mađarska, Malta, Poljska, Bugarska, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Na Đurđevdanskom festivalu su sticana dragocjena iskustva, sklapana nova prijateljstva i nošene lijepe uspomene iz Banje Luke i Republike Srpske.

Prijatelji i medijski pokrovitelji festivala su: Radio Televizija Istočno Sarajevo, Radio Televizija Slobomir, Nezavisne Novine, Pres RS, Glas Srpske, Radio Balkan, Radio Kontakt, Radio Trebinje, Bobar Radio. Posebno se zahvaljujemo generalnom sponzoru festivala ‘‘HYPO Alpe – Adria Bank AD Banjaluka“, te “M:Tel – imate prijatelje!’, Grad Banja Luka, BH Telekom, AMUS-asocijacija kompozitora – muzičkih stvaralaca BiH.