“Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме”, Бањалука 2021 – онлајн издање

Ове године фестивал у формату телевизијске емисије уз директна укључења учесника.

Уз Ђурђевдански фестивал већ пуних 28 година одрастају генерације и то је најпознатији фестивал дјечије пјесме у региону.

Прошле године, на жалост, због пандемије вируса корона фестивал није одржан. Ове године и поред свих потешкоћа, изазваних вирусом, фестивалски тим био је упоран и досљедан да се фестивал одржи, а да нико не буде изложен ризику. Управо због свега тога овогодишњи Ђурђевдански фестивал биће одржан у „онлајн“ формату, гдје ће се сви учесници, путем неке од интернет платформи, уживо укључити у телевизијски пренос.

За овај дјечији фестивал у протеклом периоду написано је око пет стотина композиција. Композиције и солисте бирају стручне селекционе комисије. Од почетка фестивала постављени су високи професионални стандарди којима се комисија води приликом одабира композиција и извођача. Композиције се, према гласовним могућностима и карактеру додјељују малим солистима.

Овогодишња међународна селекциона комисија коју су чинили композитори, музички педагози, музички уредници и музички продуценти одабрала је 16 нових композиција, које ће у виду спотова специјално снимљених за фестивал, бити премијерно изведене у емисији.
Селекциона комисија одабрала је 23 извођача из Русије, Бугарске, Словеније, Хрватске, Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Због промијењеног формата емисије измијењене су и награде фестивала, тако да се ове године додјељује само награде за:

– најбољу композицију (прво, друго и треће мјесто)
– најбољи текст и
– најбољи аранжман.

За награду публике ове године гласаће се путем „лајкова“ на фејсбук страници Фестивала

Финалну емисију и директна укључења извођача, 27. по реду Ђурђевданског фестивала пратите у програму РТРС-а 14. маја 2021. године од 20 часова!

Више информација о фестивалу можете пронаћи на службеној интернет страници: djeca.rtrs.tv и фејсбук страници: Djurdjevdanski festival.