Đurđevdanski festival dječije pjesme, Banjaluka 2019

Odabrane kompozicije i izvođači ovogodišnjeg festivala

Đurđevdanski festival najdugovječniji je i već 26 godina najpoznatiji festival dječije pjesme u regionu, uz koji su odrastale generacije.

Za ovaj dječiji festival u proteklom periodu napisano je oko pet stotina kompozicija. Kompozicije i soliste biraju stručne selekcione komisije. Od početka festivala postavljeni su visoki profesionalni standardi kojima se komisija vodi prilikom odabira kompozicija i izvođača. Kompozicije se, prema glasovnim mogućnostima i karakteru dodjeljuju malim solistima.

Ovogodišnja desetočlana međunarodna selekciona komisija koju su činili kompozitori, muzički pedagozi, muzički urednici i muzički producenti iz Bugarske, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine odabrala je 16 kompozicija koje će biti izvedene u finalnom takmičarskom programu festivala.

Na konkurs međunarodnog Đurđevdanskog festivala 2019. godine stiglo je 49 radova autora iz 8 zemalja i to: 23 iz Srbije, 10 iz BiH, 6 iz Crne Gore, 4 iz Bugarske, 2 iz Rusije, 2 iz Hrvatske, 1 iz Slovenije i 1 iz Mađarske.

Na konkurs za izvođače prijavljeno je 54 djece uzrasta do 12 godina iz 8 zemalja i to: 21 izvođač iz inostranstva i  34 iz Bosne i Hercegovine.

Selekciona komisija odabrala je 19 izvođača iz  Rusije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Od 19 odabranih 18 je djevojčica i jedan dječak.

Finale ovogodišnjeg, 26. po redu Đurđevdanskog festivala je 10. maja 2019. godine u Sportskoj dvorani „Borik“ u Banjaluci od 20 časova!

 

Još informacija o festivalu možete pronaći i na fejsbuk stranici Djurdjevdanski festival