Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме, Бањалука 2019

Одабране композиције и извођачи овогодишњег фестивала

Ђурђевдански фестивал најдуговјечнији је и већ 26 година најпознатији фестивал дјечије пјесме у региону, уз који су одрастале генерације.

За овај дјечији фестивал у протеклом периоду написано је око пет стотина композиција. Композиције и солисте бирају стручне селекционе комисије. Од почетка фестивала постављени су високи професионални стандарди којима се комисија води приликом одабира композиција и извођача. Композиције се, према гласовним могућностима и карактеру додјељују малим солистима.

Овогодишња десеточлана међународна селекциона комисија коју су чинили композитори, музички педагози, музички уредници и музички продуценти из Бугарске, Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине одабрала је 16 композиција које ће бити изведене у финалном такмичарском програму фестивала.

На конкурс међународног Ђурђевданског фестивала 2019. године стигло је 49 радова аутора из 8 земаља и то: 23 из Србије, 10 из БиХ, 6 из Црне Горе, 4 из Бугарске, 2 из Русије, 2 из Хрватске, 1 из Словеније и 1 из Мађарске.

На конкурс за извођаче пријављено је 54 дјеце узраста до 12 година из 8 земаља и то: 21 извођач из иностранства и  34 из Босне и Херцеговине.

Селекциона комисија одабрала је 19 извођача из  Русије, Словеније, Хрватске, Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Од 19 одабраних 18 је дјевојчица и један дјечак.

Финале овогодишњег, 26. по реду Ђурђевданског фестивала је 10. маја 2019. године у Спортској дворани „Борик“ у Бањалуци од 20 часова!

 

Још информација о фестивалу можете пронаћи и на фејсбук страници Djurdjevdanski festival