Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме 2022 ове године са 18 композиција и 24 извођача

Све је почело 1994. године. У прољеће је зазвонила дјечија пјесма, родио се Ђурђевдански фестивал и од тада смо расли, расли и постали најпознатији фестивал дјечије музике у региону. Преко 500 композиција, више од 450 малих, талентованих извођача оставило је траг и остало дио приче која траје и данас. Неки од њих су данас признати музички умјетници.

Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме 2022

Наш фестивал већ 28 годинa сјајна је прилика за дружење и прве музичке кораке али има и значајну образовну улогу: неке ђурђевданске композиције нашле су своје мјесто у уџбеницима музичке културе за основне школе. То је знак трајања и квалитета ових пјесама.

Не само малишани већ и композитори, текстописци, продуценти и музички педагози имају прилику да покажу умијеће и подијеле своје стваралаштво међународној публици. Фестивал је превазишао границе и отворио врата културној сарадњи на широком интернационалном плану. Из цијеле Европе, па чак и с других континената, у Бањалуку су стизали мали извођачи и аутори па се добар глас о Ђурђевданском фестивалу проносио широм свијета, баш као и лијепа дјечија пјесма.

РТРС је увијек ту да том добром гласу и пјесми пружи праву медијску подршку, а ту су и партнери да наша организација из године у годину буде све боља. Мале-велике звијезде Фестивала наступају уз креативну сценографију и занимљиве ефекте па имају прилику да осјете чари велике сцене. У свему томе посебно је важан, често и тежак посао жирија који окупља најпризнатије стручњаке, музичке зналце, који осигурава да сваке године у јакој конкуренцији побјеђују најквалитетније композиције. Посебну важну улогу има публика захваљујући којој Фестивал заиста живи и која директно учествује бирајући пјесму за награду публике.

На Ђурђевданском фестивалу су стицана драгоцјена искуства, склапана нова пријатељства и ношене лијепе успомене из Бање Луке и Републике Српске.

Овогодишњи 28. међународни Ђурђевдански фестивал одржава се 13. маја 2022. године, а селекциона комисија ове године одабрала је 18 композиција, које ће бити премијерно изведене у Бањалуци.

Комисија је одабрала 24 извођача из Летоније, Русије, Бугарске, Мађарске, Словеније, Хрватске, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Босне и Херцеговине.