Одржан 23. Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме

У препуној Спортској дворани Борик у Бањалуци одржан је 23. по реду међународни фестивал. Деветнаест малишана, ђурђевданских звјездица пјевало је публици нове дјечије хитове. Са њима су били овогодишњи јунаци сценарија, који је писала Јелена Којовић Тепић инспирисана “Доживљајима мачка Тоше” нашег Бранка Ћопића: мачак Тошо, пас Жућо и млинар Триша.
Фестивал је отворила прошлогодишња побједница Дарија Врачевић а у ревијалном програму наступили су Јелена Томашевић, и Марко Бошњак.
Пред такмичарски дио Фестивала одржана је и ревија дјечијег стваралаштва на којој су наступила дјеца из:

Дјечијег хора: “Врапчићи”, КУД “Свети Сава”, Плесног студија “City Jazz”, Балетног клуба “Алегро”, Плесног клуба “Хабанера”, плесног клуба “Maxi Stil Kids”, Сергеј Пајић, Анђела Пеулић, Мултивитамин бенда, Магдалена Рогић, Дјечијег збора “Кикићи” из Загреба. Они су загријали атмосферу пред наступ ђурђевданаца.

РТРС радује чињеница да је одзив публике био велики, што због Фестивала и подршке малишанима који су наступали, а поготову јер сав приход од улазница иде у хуманитарне сврхе, и то ЈЗУ Болници Источно Сарајево – Одјељењу гинекологије и породилишта.

Побједничка композиција Ђурђевданског фестивала 2016 је УЛЕТАЈА В ДАЛЕКИ КРАЈ за коју је музику написао АРТУР КРОТОВ, а коју је извела АЛЕКСАНДРА ТАБУЛИНА.

Другу награду ауторки музике за композицију ШТА ЈЕ ЉУБАВ – МАРИЈИ ХАЈНАЛ СТОШИЋ, коју је извела ИВА ГОЛУБ.

Трећом наградом фестивалског жирија награђен је ГОРАН ВУЛЕТА за композицију НЕВОЉА коју су извеле ВЕДРАНА ЦУЊАК и МАРИЈА ГАЈИЋ.

За најбољег интерпретатора жири је прогласио АЛЕКСАНДРУ ТАБУЛИНУ, из Русије.

Награђени интерпретатори овогодишњег фестивала су: АНЂЕЛА ЛОРУСА која је освојила друго мјесто, и ВЕДРАНА ЦУЊАК и МАРИЈА ГАЈИЋ које су освојиле треће мјесто.

Најбољи аранжер овогодишњег фестивала је ГОРАН ВУЛЕТА за аранжман пјесме НЕВОЉА.

Награду за најбољи сценски наступ освојила је МИНКА ЛАВРИЧ изводећи пјесму ЈА САМ БАЛЕРИНА.

Највише СМС-ова стигло нам је са поруком ГЛАС 14, а то значи да су Награду публике освојиле ВЕДРАНА ЦУЊАК и МАРИЈА ГАЈИЋ изводећи пјесму НЕВОЉА.

Најбољи текст на овогодишњем фестивалу написала је СНЕЖАНА ЈОВИЋ ВЛАШКАЛИЋ, за композицију БОЈАНКА коју је извела ЈАНА МРДИЋ.
Поклон корпе Тропика и Мог маркета су добили ученици Основне школе “ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ” из Приједора, ученици Основне школе “ГЕОРГИ СТОЈКОВ РАКОВСКИ” из Бањалуке и најбројнији и најватренији ученици Основне школе “ИВАН ГОРАН КОВАЧИЋ” из Мркоњић Града.

Генерални спонзор Ђурђевданског фестивала већ 13 година за редом је Hypo Alpe Adria Banka, Пријатељ фестивала је m:tel, покровитељ: Град Бањалука, подршка фестивалу: Министарство породице, омладине и спорта, Лино и Тропик, званични превозник фестивaла је Аутопревоз, спонзор награда: АМУС, а медијски покровитељи: Глас Српске, ЕуроБлиц, Прес РС, Мертромедиа, Радио Телевизија Источно Сарајево, Радио Требиње и Контакт радио.