Жири 25. Ђурђевданског фестивала

ТИХОМИР ПРЕРАДОВИЋ

Рођен је у Загребу 6.4.1960. године. Крајем седамдесетих с Дамиром Филиповићем основао је рок групу “Homo Kiborg”. Почетком осамдесетих свирао је у првој југословенској теен групи “Прва љубав”. У међувремену судјелује на Југовизији 1990. као гитарист и пратећи вокал Масима Савића и почиње сурађивати са Зринком Тутићем те компоновати и аранжирати за Црвену јабуку, Северину, Мају Благдан, Жељка Бебека, Јасну Злокић, Радолфија и друге. Почетком 2000. почиње радити с младим пјевачима и талентованом дјецом, па 2003. продуцира пјесму, а послије и албум, Дини Јелусићу који те године доноси Хрватској побједу на првој Дјечијој Евровизији у Копенхагену. Сљедеће године с Ником Турковић у Лилехамеру у Норвешкој осваја треће мјесто. С Дином на многим међународним фестивалима од Египта, преко Румуније, Португала, Италије…осваја искључиво прва три мјеста с пјесмама у његовој продукцији. Сарађује и са страним извођачима (Barbara Tucker, Joceline Brown, Two Official, Blak Twang).  Освојио је награде за најбољу композицију и најбољи аранжман на Загребачком фестивалу 2000. године, затим дискографску награду “Порин” за продукцију најбољег албума за дјецу “Дјечја пјесма Еуровизије 2003.” за 2004. годину. Добитник је Порина и 2008. године. Продуцент је и аранжер, а дијелом и композитор, албума словенске пјевачице Тање Жагар и македонске Калиопи. Оба су у својим државама 2010. године проглашена најбољим и најпродаванијим албумима те године. Редовни је члан Хрватског друштва складатеља и Хрватске заједнице самосталних умјетника.

МИЊА СУБОТА

Рођен је у Сарајеву 8.11.1938. године. Члан је Удружења композитора Србије, Удружења музичара џеза, забавне, поп и рок музике Србије и УСУФ-а Србије. Основну школу и гимназију завршио у Београду. Похађао је Нижу и Средњу музичку школу „Станковић”, а на Електротехничком факултету у Београду стекао диплому инжењера електротехнике. Из његовог комозиторског опуса, доминирају мелодије за дјецу, које је компoновао према стиховима наших познатих пјесника, а оне се и данас пјевају у предшколским установама и школама. Постале су дио дјечје музичке литературе, а генерације су одрастале уз њих. Између осталих, то су пјесме: „Деца су украс света”, „Ишли смо у Африку”, „Телефонијада”, „Поврћијада”, „Коло”, „Разболе се лисица”, „Свићу опет румена сванућа”, „Рекао сам брези и тополи”, „Другарска”, итд. Аутор је и водитељ серије „Музички тобоган”, која је емитована осамнаест година и представља рекордну серију по гледаности и популарности на телевизијским програмима у региону. Захваљујући тој серији, наши најпознатији композитори, створили су према стиховима пјесника за дјецу, више од стотину педесет композиција, од којих су многе постале дјечји евергрини. Шест година је био уредник и водитељ фестивала пјесама за дјецу „Београдско пролеће”, и један је од оснивача овог фестивала, који је подстакао оснивање бројних дјечјих фестивала широм тадашње Југославије.

ВАЊА МИШИЋ

Млада бањалучка пјевачица и кантаауторка Вања Мишић, у региону је позната по свом учешћу у једном од најгледанијих музичких такмичења, X Фактор Адриа. Но њени музички почеци имају много дубље коријење. Некад дјевојчица, веселог осмијеха и увијек распјевана, своје мјесто је пронашла у дјечијем хору „Врапчићи“, тако су музика и плес, некако постали саставни дио њеног живота. Средња музичка школа „Владо Милошевић“ учврстила је њено знање и додатно потковала таленат вриједан пажње. Услиједиле су озбиљне ствари, пројекти који су локалне медије одушевили. Бенд „Vanja The Frog“ од 2011. плијенио је пажњу својим наступима, врхунским свиркама, пажљиво бираним каверима, а онда и веома успјешним ауторским радом. Након учешћа на Демофесту, музика овог бенда попримила је озбиљност достојну топ листа радио и тв кућа у региону. Неколико радио станица пјесму „Теби“ прогласила је за хит 2012.године. А онда су усљедиле пјесме „Мени се“, „Пола неба“, па и фантастична џез обрада Бајагиног великог хита „Вјерујем, не вјерујем“. Под менторством Кристине Ковач, Вањин глас и музичка опредјељоност поприлично су стасали. Сарадња са младим колегом Армином Маликићем на пјесми „Од магле и сна“ резултирала је високим рејтинзима на топ листама у региону. Након првог ауторског сингла “Прстима” постаје дио велике музичке породице назива “Dalas records” из Хрватске. Вања успјешно ради на новим пјесмама, потпуно другачијим, ауторским и вриједним пажње. Тренутно ради са пратећим бендом “Moondance”.

ДЕЈАН ДЕЈАНОВИЋ

Дејан Дејановић рођен је 10.2.1976. у Приједору. Дипломирао је на Комуниколошком факултету у Бањалуци, специјалистичке студије завршио на Факултету политичких наука у Београду, те мастер студије из интердисциплинарних научних области на Универзитету у Београду. Неколико година радио је на локалној радио станици као музички уредник и уредник програма, те у приједорској јавној установи Центар филм на мултимедијалним пројектима и као уредник ТВ емисије „Арт сцена“ Телевизије Приједор. Режисер је спота „Бејб“ електро-рок састава Dbau и ТВ спота „Споменик“ панк-рок групе Генетичка контрола. Радио је за низ домаћих и међународних невладиних организација на пројектима регионалне културне сарадње и размјене, јачања демократије и права маргинализованих група. Такође, један је од сарадника, покретача и организатора фестивала Exit, Ex Yu Rock, PYAF и May Day. Координнатор је и продуцент програма „Музичари без граница – The United Sounds of Balkan“. Музиком се бави од основне школе, прво као клавијатуриста неколико локалних музичких саставе, те од 2000. године и као клавијатуриста групе Tattoo. Аутор је извођач великог броја композиција матичног бенда, али и учесник других музичких пројеката. Прудуцирао је и тонски снимао неколико музичких састава и кантаутора као што су: Генетичка контрола, Dbau и  Sayana. Писао је музику за позориште и филм од чега издвајамо „Чудо у Шаргану“ аутора Љубомира Симовића у режији Миодрага Мага Милановића, и дјечији филм „Отмица“ Зорана Радоњића. Тренутно ради на позицији руководиоца Музичке продукције Радио-телевизије Републике Српске.

ИВА ДРАГОЈЕВИЋ

Ива Драгојевић је рођена 11.5.2006. године у Београду. Живи у Приједору с родитељима и млађом сестром Јаном. Похађа шести разред Основне школе „Десанка Максимовић” у Приједору. Поред тога, иде у четврти разред Основне музичке школе “Саво Балабан”. Свира клавир, виолончело и воли да пјева. Тренира одбојку у ОК “Приједор”. Учествовала на Ђурђевданском фестивалу 2015. године с пјесмом “Пјесма о тати”. Прошле године са Теодором Ратковић извела је побједничку композицију „Ђурђевданског фестивала“. Априла 2018. године освојила је прву награду на Међународном такмичењу пијаниста у Паризу.

 

 

ТЕОДОРА РАТКОВИЋ

Теодора Ратковић је рођена 20.10.2006. год. у Бањалуци. Похађа пети разред Основне школе  „Ђура Јакшић“ у Бањалуци и одличан је ученик. Такође похађа и други разред Основне музичке школе „Владо Милошевић“, одсјек виолина. Дугогодишњи је члан дјечијег хора „Врапчићи“. На међународном дјечијем фестивалу у Загребу 2017. године Теодора и Ива Драгојевић су наступиле са пјесмом „Мале виле“ те освојиле друго мјесто у полуфиналу у категорији дуета. На Ђурђевданском фестивалу прошле године извеле су побједничку композицију.

 

 

ДРАГОЉУБ СЛАДОЈЕВИЋ

Рођен је 23.01.1959. године у Новом Травнику. Живи и ради у Бањалуци. Од 1977. године активно се бави музиком, као аутор и извођач. Од 1987. до 1992. године ради у Концертној пословници у Бањалуци. Предсједник, је Скупштине Удружења естрадних радника и естрадних умјетника Републике Српске. Од 1994. године ради новинарске и уредничке послове на Радио-телевизији Републике Српске. Од 2007. године је главни уредник Забавног програма Телевизије Републике Српске.
У протеклом периоду радио је многе музичке емисије и фестивалске пројекте Радио-телевизије Републике Српске. То су „Фестивал градске, народне и забавне музике“ и „Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме“. Од 2006. до 2009. године био је  умјетнички директор бањалучког омладинског фестивала поп музике „Први аплауз“. Као аутор и вокални солиста, учесник је неколико музичких фестивала у БиХ (“Видовдански фестивал” у Бањалуци од 1994.-1996. године, “Мелодије Мостара” 2009. године) и бројних телевизијских емисија. Аутор је музичких шпица и сонгова телевизијских емисија “Приче ветеринара Болета”, “Благоје у свијету играчака” и “Како бебе расту?”. Био је члан бројних међународних и домаћих фестивалских жирија (БХ Еуросонг у Сарајеву 2004., „Славјански базар” у Витебску-Бјелорусија 2006. и 2007. , “Охридфест” у Охриду-Македонија 2007., “Songs of the World” у Кишињеву-Молдавија 2008., “Пјесма Медитерана” 2009. и 2010. у Будви-Црна Гора, “Star to Born” у Будимпешти-Мађарска 2011., “Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме” у Бањалуци,  те бројних дјечијих фестивала у Н.Саду, Прилепу, Струги, Требињу, Горажду, Брчком, Котор Варошу i Мркоњић Граду. Тренутно ради на позицији уредника у Музичкој продукцији Радио-телевизије Републике Српске.