Жири 26. Ђурђевданског фестивала

ЈЕЛЕНА ТОМАШЕВИЋ
Јелена Томашевић Босиљчић (35) је поп пјевачица из Србије. Позната по свом снажном вокалном умијећу, добитник је бројних интернационалних и домаћих награда за интерпретацију, хит или албум године. Била је представник Србије на Пјесми Евровизије с пјесмом „Оро“ и добитник је награде „Златна значка града Београда за допринос српској култури“.
Завршила је Прву крагујевачку гимназију (друштвено-језички смјер), студирала на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Дипломирала на Факултету за културу и медије у Београду. Од 2011. године удата је за једног од најбољих српских глумаца, Ивана Босиљчића, с којим има кћерку Нину.
Музиком се бави од седме године, када је побиједила на дјечијем такмичењу „Шаренијада“. Играла је фолклор у КУД „Абрашевић“ и пјевала у пјевачкој групи „Смиље“ у Крагујевцу, а са 13 година је проглашена за вокалног солисту КУД-а, када је побиједила на Републичком такмичењу фолклорних ансамбала Србије пјевајући нашу традиционалну музику. Тада је започела сарадњу са Бором Дугићем, виртуозом на фрули, који је међу првима препознао њен дар. Многе од Јелениних изведби забиљежене су на трајним снимцима у архиви Радио Београда. Упоредо с његовањем изворних композиција, бавила се и пјевањем поп музике. Освајала је побједничке награде на многим дјечијим фестивалима, од којих се издваја Југословенски дечији фестивал 1994. године. Са осамнаест година побиједила је на телевизијском такмичењу за младе таленте „3к дур“, пројекту националне телевизије, након којег је почела професионалну сарадњу са великим бројем еминентих музичких умјетника (Корнелије Ковач, Жељко Јоксимовић, Владо Георгијев, Здравко Чолић). Успјешно је представљала Србију на многим интернационалним фестивалима у Чешкој, Бугарској, Русији, а у Бјелорусији је освојила 2. мјесто на „Славјанском базару“ представљајући Србију и Црну Гору.
На Зрењанинском фестивалу 2002. године освојила је 2. мјесто, а имала је запажене наступе на фестивалима Будва 2003. и Беовизија 2004.
Побједом на Беовизији 2005. године с композицијом Жељка Јоксимовића „Јутро“, Јеленина каријера је кренула узлазном путањом. Албум „Панта реи“ ће убрзо постати најпродаванији и најслушанији албум у региону. Њен глас је постао познат Европи када је побиједила на Беовизији 2008. са пјесмом „Оро“, Жељка Јоксимовића, у којој јој је гостовао маестро Бора Дугић и с којом су представљали Србију на Евровизији 2008. године и освојили високо 6. мјесто у финалу. Пјесма „Оро“ је препјевана на грчки, португалски и шпански језик, захваљујући чему је Јелена одржала концерте управо у тим земљама.
Године 2015. је објавила други студијски албум, „Име моје“, који је за кратко вријеме достигао популарност њеног првенца и поново јој донио велики број награда, наклоност публике, критике и колега.
Јелена је сарађивала са чувеним редитељем Здравком Шотром у филму „Ивкова слава“, гдје се појавила у филму и пред камерама отпјевала неколико пјесама. Успјешно се бави синхронизацијом дугометражних анимираних филмова („Мали принц“…). С новосадским Биг бендом је широм земље и региона одржала низ концерата у посљедњих десет година, колико и траје њихова сарадња.
Јелена је имала запажену улогу у мјузиклу Иване Жигон „Бели ждралови“, који је изведен у Сава центру, али и у Минску у Бјелорусији за Дан побједе над фашизмом. Недавно је на Криму Јелена имала изванредан наступ, гдје је осим руских пјесама, пјевала и нашу традиционалну музику, на великом спектаклу Руска машта, који је уживо преносио Руски национални канал и који је пратило преко 20 милиона људи.
Јелена успјешно сарађује и са Гудачима Св. Ђорђа, с којима је одржала два фантастична концерта у Брауншвајгу у Њемачкој.
У Скопљу је Јелена одржала сјајан концерт са Симфонијским оркестром македонске Опере и балета. У Крагујевцу са крагујевачким Симфонијским оркестром и у Румунији са темишварском Филхармонијом.
У Сава центру је 25. октобра 2016. године, одржала први велики солистички концерт. Због великог интересовања публике, Јелена је одржала још један концерт у препуној дворани Сава центра 4. новембра и тако постала једна од ријетких поп пјевачица у Србији, која је успјела да напуни два пута дворану Сава центра заредом.
Ове године 2019. Јелена је одржала још један концерт за памћење у Сава центру, овога пута њој и бенду су се придружили Гудачи Св. Ђорђа и направили величанствену атмосферу о којој се још увијек прича.

МАЈА ТАТИЋ
Маја Татић је рођена у Београду, одрасла и школовала се у Бањалуци, гдје је са седам година имала први соло наступ на дјечијем фестивалу „Дјеца пјевају Бањалуци“ 1978. године.
Завршила је музичку школу, одсјек гитара и дуго била члан оркестра ЦКУДМ „Веселин Маслеша“, Бањалука.
Са 17 година професионално се почиње бавити пјевањем и била је члан групе Сонус, Скитнице и Монако. Са групом Монако почетак снимања албума у Београду, који нажалост, због разних околности, никад није завршен.
Одлази на Канарска острва гдје остаје да живи наредних десет година. Као шоумен изводи TRIBUTE TO ABBA, затим SHANAIA TWAIN SHOW, TINA TURNER SHOW, итд…
Побјеђује на националном такмичењу за Еуросонг у Сарајеву и представља БиХ на Еуросонгу (2002) у Естонији са пјесмом „На јастуку за двоје“ гдје осваја 13. мјесто.
Остварила је дуете са Тифом и Радетом Шербеџијом и снимила два албума,за City records и Hayat.
Године 2005. осваја три музичке награде ”Даворин” у БиХ, од пет номинованих.
Радио С организује радијски фестивал “ФЕРАС С“ 14. и 15. децембра 2007.године. Финале и суперфинале су одржани у Сава центру, гдје је Маја с пјесмом „Чувај леђа“ (која је снимљена у Л.А.) ушла у најбољих 12 и добила награду од „Радио М“ из Сарајева за најслушанију пјесму на фестивалу.
Године 30.12.2007. одржан је концерт у Сава центру под називом „Раде Шербеџија и пријатељи“ гдје је Маја била један од Радетових гостију. На концерту је промовисана дуетска пјесма под називом „Моја те је душа познала“ и спот за исту (снимљена у Л.А.).
Године 30.8.2008. Маја је била специјални гост на концерту Раде Шербеџије, на Кастелу у Бањалуци, у пратњи Ливио Моросин бенда.
Остварила је сарадњу с Калиопи, Тошетом Проеским, као и Јадранком Стојаковић која јој је поклонила пјесму “Све поруке твоје”, која је промовисана крајем 2016. године.
Од 2011. године ради као музички уредник у Музичкој продукцији РТРС у Бањалуци.
Члан је нове музичке групе “ОН е ТРИ”, чији је главни иницијатор Ружица Чавић.

АЛЕКСАНДРА ТУРАНОВА
Александра Туранова има 10 година и рођена је у Јекатеринбургу у Русији. Има сестру Ању и брата Глеба. Од треће године се активно бави гимнастиком, балетом, плесом и музиком. У петој години је схватила да је музика пут којим жели да иде и од тада похађа театар „Музыкальной Комедии“. Одличан је ученик, али признаје да више воли музичку школу. Често наступа на концертима, а учествовала је и на међународним такмичењима, као што су фестивали у Италији, Шпанији и Летонији. Александрини хобији су путовања и читање књига. Вољела би да има пса који би јој био најбољи пријатељ.

 

 

 

 

 

НИНА ДЕРЕТИЋ ПЕКЕЗ
Нина Деретић Пекез је рођена у Бањалуци и дипломирани је музички педагог и композитор. У родном граду је завршила Основну и Средњу музичку школу „Владо Милошевић“, гдје данас ради као професор клавира. Дипломирала је на Музичкој академији у Бањалуци. При крају је мастер студија. Током школовања освајала је награде на републичким и међународним пијанистичким такмичењима, а данас награде освајају њени ученици. Као млади интерпретатор наступила је 1995. и 1996. године на Ђурђевданском фестивалу у Бањалуци. На истом фестивалу неколико пута је учествовала као аутор композиција и освојила двије награде стручног жирија: 2012. године другу награду и 2014. године прву награду – Гран при. Добитник је награде за најслушанију пјесму фестивала „Шарени вокали“ у Сомбору за 2016. годину. Више од 17 година била је активни члан Српског пјевачког друштва „Јединство“ с којим је наступала на међународним такмичењима и двије хорске олимпијаде: у Кини 2006. и Аустрији 2008. године. Активно ради са пјевачким талентима припремајући их за такмичења и фестивале међу којима је најзначајнији „Славјански базар“ у Бјелорусији. Њене пјесме изводе млади извођачи који су остварили запажене резултате на познатим фестивалима и такмичењима у региону, као што су „Пинкове звездице“. Члан је „Асоцијације композитора – музичких стваралаца“ Босне и Херцеговине.

ИГОР ДИВЉАК
Игор Дивљак рођен је 9.6.1976. у Тузли. Музиком се бави од седме године када у родном граду уписује Нижу музичку школу на одсјеку за хармонику.
Музичко образовање наставља у Средњој музичкој школи “Владо Милошевић” и Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.
Упоредо са школовањем започиње рад у тадашњој Радио Бањалуци, данашњи Радио Републике Српске, најприје као музички сарадник а потом и уредник редакције.
Као члан Музичке редакције, од 1993.године до данас, потписује велики број емисија, репортажа, прилога итд. из области различитих музичких жанрова и стилова.
Захваљујући дугогодишњем радном искуству у сектору програма Радија и Телевизије, даје значајан допринос у његовању и емитовању квалитетног музичког програма свих жанрова. Члан је Редакције Ђурђевданског фестивала од 2007. године.
Тренутно је заспослен на Радио-телевизији Републике Српске на мјесту музичког уредника на Радију Републике Српске.
Као музички уредник и члан селекционих комисија, са Ђурђевданским звјездицама другује готово двије деценије.

ГОРАН ВУЛЕТА
Горан Вулета је музички педагог, диригент, композитор, аранжер и текстописац из Приједора. Након завршене основне и средње музичке школе уписује Музичку академију у Бањој Луци, гдје дипломира 2006. године. Од тада ради у Средњој музичкој школи „Саво Балабан“ у Приједору, гдје предаје групу теоретских музичких предмета. Један је од оснивача Мјешовитог хора “Уна“ из Новог Града, којим и диригује од његовог оснивања 2008. a са којим осваја бројна признања на међународним хорским фестивалима у Босни и Херцеговини и иностранству.
Прво ауторско појављивање имао је на фестивалу “Први аплауз“ у Бањој Луци 2006. године као композитор, текстописац и аранжер. Такође, вишеструко је награђивани аутор Ђурђевданског фестивала. Аутор је химне Туристичке организације Приједора “Град препун љубави“. Као клавијатуриста наступао је са перспективним локалним саставима “Cosmo“, “The Skyfliers“ и “Funks“.

 

 

АЛЕКСАНДАР ЈОШИЋ
Александар Јошић је рођен 1980. године у Бањалуци, гдје завршава Средњу музичку школу „Владо Милошевић“. Након средње музичке школе уписује Академију умјетности у Бањој Луци, гдје је стекао звање дипломираног музичког педагога. Од 2001. године је запослен је на Радио-телевизији Републике Српске, најприје као музички сарадник а потом и уредник на Радију Републике Српске. Од 2011.године обавља послове уредника редакције музичког програма на Телевизији Републике Српске, гдје руководи и дефинише уређивачке циљеве музичке културе и стандарде у складу са уређивачким принципима јавних РТВ сервиса. Уређује велики број музичких емисија различитих жанрова. Посебан допринос дао је као уредник серијала емисија изворне традиције и обичаја који утичу на стварање и очување етничког идентитета једне заједнице и доприноси очувању музичког народног блага, али и инспирише многе младе људе да се заинтересују за музику и игру свог краја. Током дугогодишњег искуства у електронским медијима стекао је искуство како концептуализирати културне и умјетничке програме и догађаје, како остварити партнерства са другим телевизијама и продукцијским кућама у региону, на који начин испланирати догађај и водити све његове елементе (организација, аудио-визуелна продукција, комуникација). Од 2011 године члан је Редакције Ђурђевданског Фестивала.