Održan 23. Đurđevdanski festival dječije pjesme

U prepunoj Sportskoj dvorani Borik u Banjaluci održan je 23. po redu međunarodni festival. Devetnaest mališana, đurđevdanskih zvjezdica pjevalo je publici nove dječije hitove. Sa njima su bili ovogodišnji junaci scenarija, koji je pisala Jelena Kojović Tepić inspirisana “Doživljajima mačka Toše” našeg Branka Ćopića: mačak Tošo, pas Žućo i mlinar Triša.
Festival je otvorila prošlogodišnja pobjednica Darija Vračević a u revijalnom programu nastupili su Jelena Tomašević, i Marko Bošnjak.
Pred takmičarski dio Festivala održana je i revija dječijeg stvaralaštva na kojoj su nastupila djeca iz:

Dječijeg hora: “Vrapčići”, KUD “Sveti Sava”, Plesnog studija “City Jazz”, Baletnog kluba “Alegro”, Plesnog kluba “Habanera”, plesnog kluba “Maxi Stil Kids”, Sergej Pajić, Anđela Peulić, Multivitamin benda, Magdalena Rogić, Dječijeg zbora “Kikići” iz Zagreba. Oni su zagrijali atmosferu pred nastup đurđevdanaca.

RTRS raduje činjenica da je odziv publike bio veliki, što zbog Festivala i podrške mališanima koji su nastupali, a pogotovu jer sav prihod od ulaznica ide u humanitarne svrhe, i to JZU Bolnici Istočno Sarajevo – Odjeljenju ginekologije i porodilišta.

Pobjednička kompozicija Đurđevdanskog festivala 2016 je ULETAJA V DALEKI KRAJ za koju je muziku napisao ARTUR KROTOV, a koju je izvela ALEKSANDRA TABULINA.

Drugu nagradu autorki muzike za kompoziciju ŠTA JE LJUBAV – MARIJI HAJNAL STOŠIĆ, koju je izvela IVA GOLUB.

Trećom nagradom festivalskog žirija nagrađen je GORAN VULETA za kompoziciju NEVOLJA koju su izvele VEDRANA CUNJAK i MARIJA GAJIĆ.

Za najboljeg interpretatora žiri je proglasio ALEKSANDRU TABULINU, iz Rusije.

Nagrađeni interpretatori ovogodišnjeg festivala su: ANĐELA LORUSA koja je osvojila drugo mjesto, i VEDRANA CUNJAK i MARIJA GAJIĆ koje su osvojile treće mjesto.

Najbolji aranžer ovogodišnjeg festivala je GORAN VULETA za aranžman pjesme NEVOLJA.

Nagradu za najbolji scenski nastup osvojila je MINKA LAVRIČ izvodeći pjesmu JA SAM BALERINA.

Najviše SMS-ova stiglo nam je sa porukom GLAS 14, a to znači da su Nagradu publike osvojile VEDRANA CUNJAK i MARIJA GAJIĆ izvodeći pjesmu NEVOLJA.

Najbolji tekst na ovogodišnjem festivalu napisala je SNEŽANA JOVIĆ VLAŠKALIĆ, za kompoziciju BOJANKA koju je izvela JANA MRDIĆ.
Poklon korpe Tropika i Mog marketa su dobili učenici Osnovne škole “DESANKA MAKSIMOVIĆ” iz Prijedora, učenici Osnovne škole “GEORGI STOJKOV RAKOVSKI” iz Banjaluke i najbrojniji i najvatreniji učenici Osnovne škole “IVAN GORAN KOVAČIĆ” iz Mrkonjić Grada.

Generalni sponzor Đurđevdanskog festivala već 13 godina za redom je Hypo Alpe Adria Banka, Prijatelj festivala je m:tel, pokrovitelj: Grad Banjaluka, podrška festivalu: Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Lino i Tropik, zvanični prevoznik festivala je Autoprevoz, sponzor nagrada: AMUS, a medijski pokrovitelji: Glas Srpske, EuroBlic, Pres RS, Mertromedia, Radio Televizija Istočno Sarajevo, Radio Trebinje i Kontakt radio.