У препуној СД “Борик”, у Бањалуци одржан 22. Међународни Ђурђевдански фестивал

Побједничка композиција овогодишњег Ђурђевданског фестивала је пјесма „Моја тајна симпатија“, Душана Алагића, коју је извела Дарија Врачевић из Србије. Другом наградом фестивалског жирија награђен је Огњен Цвекић за композицију „Криза“, коју је отпјевала Ивана Поповић, док је треће мјесто припало Горану Вулети за композицију „Пјесма о тати“, коју је извела Ива Драгојевић. Жири су чинили: Миња Субота, Леонтина Вукомановић, Тијана Дапчевић, Младен Матовић, Сергеј Пајић и Маја Татић.

Такмичарски дио Фестивала почео је у 20 часова, а пред почетак Фестивала, Редакција Фестивала припремила је мало “загријавање” на којем су наступала дјеца из: Плеснog клубa “City Jazz”, ЦКУДМ-а “ Веселин Маслеша”, КУД-а “Свети Сава”, Дјечјег хора “Мала полифонија”, Дјечјег хора “Пчелице”, Балетског студија “Алегро”, Удружења “Maxi Stil Kids” и Академског плесног студија “Хабанера”.

У ревијалном програму Фестивала наступили су: Леонтина Вукомановић, Тијана Дапчевић, Миња Субота и прошлогодишњи побједник Сергеј Пајић.

Радио – телевизија Републике Српске одлучила је да ове године Ђурђевдански фестивал буде хуманитарног карактера. Сав приход од улазница намијењен је Одјељењу хематоонкологије на Клиници за дјечје болести у Бањалуци. Симболична цијена улазнице од једне конвертибилне марке свакако је био мотив да се публика што масовније одазове и да свој допринос овом хуманитарном циљу, истакао је Драгољуб Сладојевић, уредник редакције Фестивала.

На овогодишњем Међународном Ђурђевданском фестивалу дјечје пјесме представљено је 14 композиција, а извело их је 17 малих солиста из: Русије, Мађарске, Црне Горе, Србије, Хрватске, Бугарске, Босне и Херцеговине, односно Републике Српске.

Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме одржава се од 1994. године и за двадесет година постао је најреспектабилнији фестивал дјечије пјесме у региону и шире. Потврду да је 22. Ђурђевдански фестивал био више него успјешан дала је синоћ и многобројна публика у СД “Борик”, у Бањалуци.

Подршку Фестивалу пружили су покровитељи: Градска управа града Бањалука и генерални спонзор Хипо Алпе Адриа Банка. Спонзор ревијалног програма и робних награда била је компанија М:тел, а пријатељи фестивала „Подравка – Лино“ и „Нова Александрија“.