Архива свих фестивала

Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме, Бањалука 2015


Награђени аутори и солисти на Ђурђевданском фестивалу 2015. године

Аутори и интерпретатори, који су се такмичили у финалној вечери Ђурђевданског фестивала извели су 14 такмичарских композиција.

Жири у саставу: Миња Субота, Леонтина, Младен Матовић, Тијана Дапчевић, Сергеј Пајић и Маја Татић су овако одлучили о наградама:

1. мјесто за композицију: ДУШАН АЛАГИЋ, за композицију "Моја тајна симпатија" коју је извела Дарија Врачевић из Београда (1.000 евра).
2. мјесто за композицију : ОГЊЕН ЦВЕКИЋ, за композицију "Криза" коју је извела Ивана Поповић из Подгорице (500 евра)
3. мјесто за композицију: ГОРАН ВУЛЕТА, за композицију "Пјесма о тати" коју је извела Ива Драгојевић из Приједора (250 евра)

Интерпретатори побједничких композиција награђени су робним наградама, а остали награђени су:
• МАЈА РОГИЋ за најбољи аранжман, износом од 250 евра,
• КАТАРИНА РАДУЛОВИЋ за најбољу интерпретацију у износу од 200 евра
• ЛУКА ГАЛИЋ је освојила награду публике у износу од 100 евра
• АДРИАНА ЦВЕТАНОВА за најбољи сценски наступ у износу од 100 евра
• МАРИЈА ХАЈНАЛ СТОШИЋ за најбољи текст, износом од 100 евра

Документе појединачних оцјена жирија за композицију можете погледати на линковима:
Миња Субота
Леонтина
Младен Матовић
Тијана Дапчевић
Сергеј Пајић
Маја Татић
Преглед оцјена за композицију

Документ оцјене жирија за остале награде можете погледати на линку:
Остале награде

Документ оцјена жирија за интерпретацију можете погледати на линку:
Преглед оцјена за интерпретацију

Три првопласирана извођача за Награду публике и број гласова можете погледати на линку:
Резултати SMS гласања за Награду публикеУ препуној СД “Борик”, у Бањалуци одржан 22. Међународни Ђурђевдански фестивал

Побједничка композиција овогодишњег Ђурђевданског фестивала је пјесма „Моја тајна симпатија“, Душана Алагића, коју је извела Дарија Врачевић из Србије. Другом наградом фестивалског жирија награђен је Огњен Цвекић за композицију „Криза“, коју је отпјевала Ивана Поповић, док је треће мјесто припало Горану Вулети за композицију „Пјесма о тати“, коју је извела Ива Драгојевић. Жири су чинили: Миња Субота, Леонтина Вукомановић, Тијана Дапчевић, Младен Матовић, Сергеј Пајић и Маја Татић.

Такмичарски дио Фестивала почео је у 20 часова, а пред почетак Фестивала, Редакција Фестивала припремила је мало “загријавање” на којем су наступала дјеца из: Плеснog клубa “City Jazz”, ЦКУДМ-а “ Веселин Маслеша”, КУД-а “Свети Сава”, Дјечјег хора “Мала полифонија”, Дјечјег хора “Пчелице”, Балетског студија “Алегро”, Удружења “Maxi Stil Kids” и Академског плесног студија “Хабанера”.

У ревијалном програму Фестивала наступили су: Леонтина Вукомановић, Тијана Дапчевић, Миња Субота и прошлогодишњи побједник Сергеј Пајић.

Радио – телевизија Републике Српске одлучила је да ове године Ђурђевдански фестивал буде хуманитарног карактера. Сав приход од улазница намијењен је Одјељењу хематоонкологије на Клиници за дјечје болести у Бањалуци. Симболична цијена улазнице од једне конвертибилне марке свакако је био мотив да се публика што масовније одазове и да свој допринос овом хуманитарном циљу, истакао је Драгољуб Сладојевић, уредник редакције Фестивала.

На овогодишњем Међународном Ђурђевданском фестивалу дјечје пјесме представљено је 14 композиција, а извело их је 17 малих солиста из: Русије, Мађарске, Црне Горе, Србије, Хрватске, Бугарске, Босне и Херцеговине, односно Републике Српске.

Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме одржава се од 1994. године и за двадесет година постао је најреспектабилнији фестивал дјечије пјесме у региону и шире. Потврду да је 22. Ђурђевдански фестивал био више него успјешан дала је синоћ и многобројна публика у СД “Борик”, у Бањалуци.

Подршку Фестивалу пружили су покровитељи: Градска управа града Бањалука и генерални спонзор Хипо Алпе Адриа Банка. Спонзор ревијалног програма и робних награда била је компанија М:тел, а пријатељи фестивала "Подравка – Лино" и "Нова Александрија".
22. Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме, Бањалука 2015. Спортска дворана “Борик”, 13. мај у 20 часова

Ђурђевдански фестивал, који се одржава од 1994. године, с традицијом од двадесет и једне године, један је од најзначајнијих и најквалитетнијих фестивала дјечије пјесме у региону, али и шире. Многе композиције уврштаване су и у школске уџбенике, а за сам фестивал компоновано је и више од три стотине педесет пјесама. Талентоване мале извођаче током година увијек су оцјењивали реномирани и признати вокални солисти, музички педагози, композитори и текстописци, па тако и ове године можемо поносно да представимо наш жири. Мињу Суботу, интерпретатора најљепших дјечијих пјесама, легендарног водитеља и аутора музичких емисија кога памте многе генерације, затим Леонтину, поп пјевачицу, композиторку и текстописца; Мају Татић, бањалучку пјевачицу, уредницу МП РТРС и представницу БиХ на избору за песму Евровизије 2002. године. У овај лијепи низ признатих и квалитетних музичких дјелатника додајемо и Тијану Дапчевић, познату поп пјевачицу и професорку виолончела, Младена Матовића, бањалучког композитора, диригента и музичког педагога који је аутор музике и текста званичне химне Републике Српске и на крају, можда и најбитнијег члана жирија, дјечака Сергеја Пајића и прошлогодишњег побједника Ђурђевданског фестивала.

Ове године на Фестивалу додјељујемо сљедеће награде:
- три награде за композицију (2000, 1000 i 500 KM),
- награду за најбољи аранжман (500 KM)
- награду за најбољег интерпретатора (400 KM)
- награду за најбољи текст (200 KM) и - награду за најбољи сценски наступ (200 KM)
СМС гласање које траје већ неколико недјеља одредиће награду публике (200 KM).

У ревијалном програму наступају: Леонтина, Миња Субота, Тијана Дапчевић и прошлогодишњи побједник фестивала, Сергеј Пајић.

Такмичарски дио Фестивала почиње у 20 часова, а пред почетак Фестивала, у 18.30 часова Редакција Фестивала припремила је мало “загријавање” на којем наступају дјеца из:
Плеснog клубa “City Jazz”, ЦКУДМ-а “ Веселин Маслеша”, КУД-а “Свети Сава”, Дјечјег хора “Мала полифонија”, Дјечјег хора “Пчелице”, Балетског студија “Алегро”, Удружења “Maxi Stil Kids” и Академског плесног студија “Хабанера”.

Ове године РТРС је одлучила да улазнице за Фестивал продаје по цијени од једне марке а сав приход од продатих улазница намијењен је дјеци на одјељењу Дјечје хематоонкологије Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука.

Организатор Ђурђевданског фестивала је Радио-телевизија Републике Српске. Покровитељ је, као и до сада, Град Бања Лука. Генерални спонзор већ једанаест година је Хипо Алпе Адриа банка. Спонзор ревијалног програма и робних награда је м:тел. Пријатељи фестивала су Подравка и Нова Александрија. Официјални превозник је Аутопревоз-Необас, а официјални фотограф је ББ компани, официјелно пиће фестивала је Књаз Милош. Медијски покровитељи Фестивала су: Бел ТВ, Глас Српске, Метромедиа, Независне новине, Елта ХД, РТВ ИС, Пресс РС, Контакт радио, Радио Требиње и портал: banjaluka.com.

Позивамо сву дјецу и све оне који се у срцу осјећају дјеца на гарантовано најбољу забаву у мају!
МАЈ – мјесец пјесме и игре, мјесец Ђурђевданског фестивала!

Стигао нам најљепши мјесец у години, мјесец у којем уз природу оживи и Бањалука од дјечјих осмијеха, њихове пјесме и игре! Деветнаесторо малишана из Молдавије, Русије, Мађарске, Италије, Бугарске, Србије, Црне Горе, Хрватске и Босне и Херцеговине односно Републике Српске забављаће и пјевати нове дјечје хитове свима који буду дошли у Дворану “Борик” да их бодре!

22. Међународни фестивал дјечје пјесме биће одржан 13. маја у Спортској дворани “Борик”.

У ревијалном програму наступају: Леонтина, Миња Субота, Тијана Дапчевић и прошлогодишњи побједник фестивала, Сергеј Пајић.

Такмичарски дио Фестивала почиње у 20 часова, а пред почетак Фестивала, у 18.30 часова Редакција Фестивала припремила је мало “загријавање” на којем наступају дјеца из:
Плеснog клубa “City Jazz”, ЦКУДМ-а “ Веселин Маслеша”, КУД-а “Свети Сава”, Дјечјег хора “Мала полифонија”, Дјечјег хора “Пчелице”, Балетског студија “Алегро”, Удружења “Maxi Stil Kids” и Академског плесног студија “Хабанера”.

Ове године РТРС је одлучила да улазнице за Фестивал продаје по цијени од једне марке а сав приход од продатих улазница намијењен је дјеци на одјељењу Дјечје хематоонкологије Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука.

Улазнице можете купити на пријавници РТВ Дома РТРС (Трг Републике Српске 9, Бањалука) и на дан одржавања Фестивала, 13.маја у билетарницама СД “Борик”.

Позивамо сву дјецу и све оне који се у срцу осјећају дјеца на гарантовано најбољу забаву у мају!
Сладојевић: Ђурђевдански фестивал - највећи организациони пројекат РТРС и највећа дјечја забава на Балкану

Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме у Бањалуци одржава се од 1994. године. Организатор ове међународне музичке манифестације је Радио - телевизија Републике Српске. Ђурђевдански фестивал је за 21 годину постојања угостио телентовану дјецу из многих европских држава, Сјеверне Америке и Азије.

На овом Фестивалу настале су композиције које су уврштене у школске програме музичке културе. Многе од преко 350 композиција, промовисаних на Фестивалу изводе се и данас у различитим приликама.

Драгољуб Сладојевић на Радио Телевизији Републике Српске ради од 1994. године.

Радио је новинарске и уредничке послове у неколико редакција. У Ђурђевдански фестивал је укључен од почетка, док је још био у организацији Републичког педагошког завода РС. Као новинар Редакције културе пратио је Фестивал народне, градске и забавне музике, још један велики пројекат РТРС-а, који је на жалост љубитеља музике касније угашен. Од 2003. године постаје уредником редакција оба музичка фестивала у организацији Радио - телевизије Републике Српске. Од 2005. године ради на пословима главног уредника забавно - музичког програма. Тренутно обавља послове уредника у Музичкој продукцији и уредника Редакције Ђурђевданског фестивала.

Ове године организујете 22. Ђурђевдански фестивал. Има ли разлике у организацији Фестивала данас и ранијих година?

- Ђурђевдански фестивал је за 21 годину прошао кроз неколико фаза. Мијењали смо и допуњавали концепт. Први фестивали су се разликовали по томе што су аранжери углавном били из Србије и што су пјесме рађене у београдским студијима, јер код нас то тада није било могуће квалитетно урадити. Матрице пјесама су снимане на магнетофонске траке, а вокали код нас на Радију Републике Српске. То није било као данас кеда се технолошки све савременије. Свака пјесма се морала снимати у цјелини, што је, када су дјеца у питању, својеврстан подухват, јер од њих не можемо очекивати такву концентрацију. Данас је могуће снимати у сегментима и све те дијелове лако спојити у цјелину.

Одакле црпите идеје и ентузијазам у организацији овако великог догађаја свих ових година?

- Ђурђевдански фестивал је највећи организациони пројекат РТРС-а. Самим тим то је велики изазов за цијели тим људи који га припрема. Моја лична фасцинација су дјеца и музика. И сам сам 1997. године на Фестивалу учествовао као аутор. Оно што му даје посебан друштвени значај су нове дјечије пјесме. На Фестивалу је до сада настало преко 350 нових композиција. То је респектабилна продукције дјечије музике. Рад са дјецом и за дјецу релаксира и није ми тешко данима радити да направимо добар фестивал.

Овдје можете прочитати цијели интервју
"Ђурђевдански фестивал 2015" - Промо спотовиОвдје можете погледати и остале ПРОМО СПОТОВЕ...
"Ђурђевдански фестивал 2015" - СМС гласање

Одлука о дисквалификацији композиције „SAD SONG DOINA“

Редакција Ђурђевданског фестивала у консултацији са члановима Селекционе комисије одлучила је да из фестивалског програма дисквалификује композицију "Sad song doina". Имајући у виду да су сви аутори били упознати с Пропозицијама, према којима, композиција не смије бити извођена ни објављена, Редакција фестивала одлучила је да умјесто дисквалификоване композиције у програм уврсти сљедећу композицију на ранг листи. То је композиција „Два љубимца“, која према наведеним Пропозицијама има већи број максималних оцјена од композиција са истим бројем поена.

Коначна листа одабраних композиција, према редослиједу извођења, изгледа овако:.
Одабране композиције за Ђурђевдански фестивал 2015

Конференција за медије 20.3.2015.

На финалној вечери 13.5.2015. године у СД "Борик" у Бањалуци биће изведено 16 композиција које ће интерпретирати 19 солиста из Русије, Молдавије, Мађарске, Бугарске, Италије, Хрватске, Црне Горе, Србије и Босне и Херцеговине (Републике Српске).

На Конкурс Ђурђевданског фестивала 2015. пристигло је 35 композиција, од којих је 31 испуњавала услове Конкурса.
Селекциона комисија је радила у саставу: Аднан Мушановић, композитор и продуцент из Сарајева, Албина Смајловић, соло пјевачица и сарадник у Музичкој продукцији, Александар Јошић, уредник Редакције музичког програма ТВ РС, Борис Глишић, композитор и продуцент из Бањалуке, Драгољуб Сладојевић, уредник Редакције Ђурђевданског фестивала, Емир Башић, уредник на Радију РС, Игор Дивљак, музичли сарадник на Радију РС, Јадранка Стојаковић, уредник у Музичкој продукцији РТРС и кантаутор, Маја Сар, кантауторка из Сарајева, Маја Татић, уредник у Музичкој продукцији РТРС, Марко Цвијић, композитор, текстописац, музички сарадник на Радију РС, Милан Смиљанић, музички педагог, Мирослав Јањанин, композитор и текстописац, предсједник ЕРС-а, Наташа Шмуља, музички сарадник за дјечију музику у Телевизији РС и Татјана Ћорковић, уредник Редакције музичког програма Радија РС.

Опширније...
О Ђурђевданском фестивалу дјечије пјесме, Бањалука 2015

Мај је већ по традицији резервисан за талентоване, распјеване клинце из земље, региона и свијета и Радио- телевизија Републике Српске их подржава пуних 21 годину! Зато забиљежите у вашим календарима 13.мај 2015. У Спортској дворани Борик у Бањалуци баш ти талентовани клинци пјевају за вас!

До јуче смо се ругали Принцезама и тијарама, америчком серијалу о дјевојчицама чије маме лијече комплексе тако што своју дјецу претварају у луткице с гомилом шминке, а данас, све чешће, пратимо серијале у којима наша дјеца, праћена тимовима “коучева”, као програмирана вјежбају да буду “звијезде”.

Опширније... 

"Ђурђевданци"

"Ђурђевданци" - шеста емисијаОвдје можете погледати остале емисије "Ђурђевданци"