Архива свих фестивала


Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме Бањалука 2012.

Сара Тешић и "Мали чаробњак" освојили Ђурђевдански фестивалУ Бањалуци је одржан 19. међународни ђурђевдански фестивал дјечије пјесме, који је у организацији Радио телевизије РС окупио извођаче из 16 градова из 7 земаља. И ове године Радио телевизија РС малим учесницима, публици у дворани Борик и гледаоцима телевизије поклонила је више од два сата предивне дјечије пјесме и приче.

Најбоља композиција, према мишљењу стручног жирија је "Мали чаробњак", аутора Аднана Мушановића, коју је пјевала Сара Тешић из Добоја.

Друга награду освојила је Нина Деретић за пјесму "Николина Нина", коју је извела Анђела Ратковић из Бањалуке, док је трећепласирана композиција "Дјечија планета", ауторке Јадранке Стојаковић, у интерпретацији Анђеле Петрушић.

Највећи број гласова публике добили су Северин Јањетовић из Бањалуке и Дамјан Босанчић из Приједора који су извели композицију „Зидај тата још два спрата“.

Емилија Бошкић је добила прву награду за интерпретацију, док су другу награду подијелиле Елизабета Сељутина и Јана Бостанџијева.

Aна Јованчић и Ивона Рамбосек су подијелиле трећу награду за интерпретацију.

За укупан умјетнички утисак награђена је Емилија Бошкић, док је награду за анражман добио Аднан Мушановић.

Награда за текст иде у руке Дејана Ђоновића за пјесму "Тата купа звијезду", а награду жирија извођача добила је Ана Малацко, која је отпјевала нумеру "Киша".

Снимак финалне вечери
Интервју са Змајком


Понедјељак, 11. јун 2012.


Драги Змајко, ти си маскота Ђурђевданког фестивала, како ти је било на Фестивалу, јеси ли уживао?

Да, да, од ове године сам ја главна фаца ...кхм, кхм... пардон, маскота Ђурђевданског фестивала! :-))) И могу вам рећи да ми је било дддииииввввнооооооо! Баш сам уживао, прво сам се дружио прије фестивала са својим малим и великим другарима по градовима, дијелио им балоне и сликао се са њима у ишчекивању финалиста овогодишњег фестивала. Наше мале звјездице су 10.маја дошле код нас и ја сам их угостио, подијелио им поклоне, упознао се напокон са свима њима и онда је почело даноноћно дружење!!! Уживали смо та 2,3 дана заједно плешући, пјевајући и шетајући по Бањалуци!

2. Шта кажеш за овогодишње финале Ђурђевданског фестивала?

Па не знам за вас али мени и мојим другарима, звјездицама фестивала било је супер!!! Једва смо чекали да наступимо у дворани Борик и покажемо колико знамо и можемо! Наши другари из публике били су дивни и ја сам се трудио да проведем што више времена и са њима, да их упознам и захвалим им се што су дошли да нас бодре!

3. Да ли је Змајко имао неку пјесму, која је за њега важила као фаворит?

Мени су сви извођачи и све пјесме били дивни и најбољи! И по мени су сви они побједници и све пјесме су побједничке! Све сам научио напамет и пјевушим их по читаве дане, а са свим другарима сам се спријатељио и још увијек контактирамо и дружимо се преко Фејсбук странице Ђурђевданског фестивала!

4. Има ли још нешто што те је одушевиоло на овогодишњем фестивалу?

Мислите, осим што сам постао популаран? Хехе, шалим се! Много ми је драго што сам напокон и ја отворио своју Фејсбук страну и што Ђурђевдански фестивал и ја имамо толико пуна фанова; затим ми је драго што имамо и свој сајт www.djeca.rtrs.tv, драго ми је што се толико дјеце пријавило за наградну игру: Нацртај Змајка, и што имам колекцију прелијепих цртежа- Ја, Змајко у свим позама ;-))) Све је ово ново и јединствено за мене и још увијек сређујем утиске са Фестивала!

5. А какви су даљи планови? Је ли Змајко иде негдје на море преко љета, кад је сљедећи фестивал?

Змајко ће да иде мало код родбине у планине, да учим дјечицу -змајиће да лете и да се сунчам и одмарам. Тамо имамо дивна језера у којима се купамо, и једва чекам да их све видим и да причам својим рођацима како ми је било дивно на фестивалу! Али не брините, чим се одморим ето мене назад и радимо пуном паром на припремама за следећи Ђурђевдански фестивал! Све детаље објављујемо до краја ове године на нашем сајту и на фејсбук страници, али и кроз програм Радија и Телевизије Републике Српске! Имате великоооо махање од мене до тада!


O Ђурђевданскom фестивалu дјечије пјесме Бањалука 2012.Ово је деветнаести Ђурђевдански фестивал и већ је постао традиционалан. Први је одржан 5.маја, 1994. године, под називом “Дјеца пјевају Републици Српској”. За највећи дјечији фестивал у региону написано је више од три стотине композиција. Од почетка су постављени високи професионални стандарди. Композиције и солисте бирају селекционе комисије у којима су композитори, музички педагози, музички продуценти и уредници. Композиције се, према гласовним могућностима и карактеру додјељују малим солистима.

Ове године, Ђурђевдански фестивал одржан је 11. маја, у Спортској дворани “Борик” у Бањалуци. Изведено је осамнаест нових композиција, од којих су три биле дуетске, тако да је наступио двадесет и један извођач, из седам земаља. Одлучили смо да Фестивалу "вратимо" обиљежје дјечије пјесме, да би га прихватили најмлађи, јер само тако, ако буду пјеване, дјетињство у пјесми ће преживјети. Због тога су солисти били узраста од шест до десет година. Нема такмичења без награда, па смо, као и сваке године, додијелили по три награде за композицију и интерпретацију, затим награду публике, као и награде за аранжман, текст, укупан умјетнички утисак и награду жирија учесника.

У ревијалном програму Фестивала, посјетиоце у дворани забављала је Александра Радовић и финалисти србијанског такмичења “Ја имам таленат”, Емилија Ђонин, Катарина Думанчић и Борис Суботић. Једно од изненађења овогодишњег фестивала била је Фејсбук наградна игра у којој су учествовали многи, тако што су цртали маскоту овогодишњег фестивала - Змајка.

Цртеж који је скупио највише лајкова (3218) је цртеж Срђана Новаковића из Бањалуке, који је освојио Sony Play Station 3. Додијелили смо и четири утјешне награде фестивала за цртеже који су скупили преко хиљаду лајкова. Извукли смо и срећног добитника фотоапарата Никон а то је овогодишња побједница фестивала, Сара Тешић која се одлучила да исти поклони породици Ратковић из Бањалуке, која има једанаесторо дјеце.
У дворани смо додијелили и пет корпи са слаткишима најватренијим навијачима овогодишњих извођача.

Водитељи овогодишњег Ђурђевданског фестивала били су Душица Новковић, Кристина Ивановић-Кики и Никола Марић.

Фестивал је и ове године пратио велики број електронских и штампаних медија из Републике Српске и региона, већ дугогодишњих пријатеља фестивала, којима се овим путем захваљујемо.

Исплати се и даље редовно пратити Ђурђевдански фестивал путем нашег сајта и фејсбук стране, јер већ ове године припремамо конкурс за јубиларни, двадесети Ђурђевдански фестивал а Редакција фестивала вам и даље спрема много изненађења.

У сусрет Ђурђевданском фестивалу 2012. године - Репортажа
Списак учесника и композиција Ђурђевданског фестивала Бањалука 2012.
1. Мој свијет музике аудио

Пјева: Ана Јованчић

м. т. ар. Ђорђе Јованчић

_____________________________________


2. Савет аудио

Пјева: Теодора Живковић  (СРБ)

м. ар. Ладо Леш,
т. Саша Божовић

_____________________________________3. Тата купа звијезду аудио

Пјевају:
Николија Срдић

 

 
Сара Марковић

м. ар. Ладо Леш;
т. Дејан Ђоновић_____________________________________


4. Хајде певајмо сви аудио

Пјева: Јована Станић

м. т. ар. Милан Петровић

_____________________________________


5. Мишићи аудио

Пјева: Јана Бостанџијева  (БУГ)

м. Доно Цветков,
т. Рајна Пенева,
ар. Красимир Илиев

_____________________________________


6. Лав Војислав аудио

Пјева: Николај Петровић

м. ар. Веселин Френки Богићевић,
т. Дејан Ђоновић


_____________________________________


7. Дјечија планета аудио

Пјева: Анђела Петрушић

м. Јадранка Стојаковић,
т. Ален Ђурић,
ар. Зоран Николић


_____________________________________


8. Киша аудио

Пјева: Ана Малацко  (HUN)

м. т. Лиса,
ар. Томки

_____________________________________9. Шарица бубамарица аудио

Пјевају:
Анђела Пеулић

 
Исидора Тадић-Тупеша

м. т. Боро Мајданац,
ар. Небојша Ивановић

_____________________________________


10. Љубав до неба аудио

Пјева: Елена Наперотић  (ХР)

м. Инес Прајо,
т. Арјана Кунштек,
ар. Тихомир Прерадовић

_____________________________________


11. Пољупци аудио

Пјева: Илма Еровић

м. ар. Милан Миња Марковић,
т. Душко Трифуновић


_____________________________________


12. Симпатија аудио

Пјева: Барбара Давидовић  (ЦГ)

м. ар. Веселин Френки Богићевић,
т. Ружица Лазаревић


_____________________________________13. Зидај тата још два спрата аудио

Пјевају:
Северин Јањетовић

 

Дамјан Босанчић

м. ар. Небојша Ивановић,
т. Драгослав Гузина

_____________________________________


14. Кључ среће аудио

Пјева: Ивона Рамбосек  (СРБ)

м. т. ар. Немања Михајловић_____________________________________


15. Цврчак и мрав аудио

Пјева: Емилија Бошкић

м. ар. Вељко Мастило,
т. Ранко Савић


_____________________________________


16. Мали чаробњак аудио

Пјева: Сара Тешић

м. ар. Аднан Мушановић,
т. Борка Ђурђевић


_____________________________________


17. Смијешна песма аудио

Пјева: Елизабета Сељутина  (РУС)

м.т. Игор Курианов,
ар. Константин Вакитов


_____________________________________


18. Николина-Нина аудио

Пјева: Анђела Ратковић

м. т. Нина Деретић,
ар. Нина Деретић и Небојша Ивановић


_____________________________________Плакат Ђурђевданскoг фестивала дјечије пјесме Бањалука 2012.