Архива свих фестивала

Ђурђевданци донирали опрему Дјечијем одјељењу болнице у Зворнику

Редакција Ђурђевданског фестивала Радио – телевизије Републике Српске и ове године је исказала хуманост.

Сав новац од продатих улазница за Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме усмјерен је на куповину опреме за Дјечије одјељење ЈЗУ Болницу Зворник.

Од опреме су уручени апарат кародовит ат – 2 плус (cardovit at – 2 plus) и ултразвучни инхалатор. Донацију су уручиле Теодора Ратковић и Ива Драгојевић, интерпретатори побједничке композиције, и Маја Татић музички уредник Фестивала.

РТРС радује чињеница да је одзив публике био велики, због самог Фестивала и подршке малишанима који су наступали, а поготово јер je сав приход упућену хуманитарне сврхе, за куповину опреме.

Побједничка композиција Ђурђевданског фестивала 2017 је "Мале виле" за коју је музику написала Аница Зрилић, а коју су извеле Ива Драгојевић и Теодора Ратковић.КОМПОЗИЦИЈА "МАЛЕ ВИЛЕ" ПОБЈЕДНИЦА "ЂУРЂЕВДАНСКОГ ФЕСТИВАЛА ДЈЕЧИЈЕ ПЈЕСМЕ" (ФОТО/ВИДЕО)

Ива Драгојевић и Теодора Ратковић, пјесмом "Мале виле" побиједиле су на 24-том "Ђурђевданском фестивалу дјечије пјесме", који је ове године био у знаку 50 година Радија и 25 година Телевизије Републике Српске.

У препуној Спортској дворани Борик у Бањалуци одржан је 24. по реду међународни фестивал. Деветнаест малишана, ђурђевданских звјездица пјевало је публици нове дјечије хитове. Фестивал је отворила прошлогодишња побједница Александра Табулина, а у ревијалном програму наступили су Лукијан Ивановић и дјечији хор "Врапчићи".
Пред такмичарски дио Фестивала одржана је и ревија дјечијег стваралаштва на којој су наступила: Allegro балетски студио, City jazz плесни студио, Јелена Видовић и Доротеја Сладојевић (МаМа Vox музички атеље), Емилија Бошкић, КУД "Свети Сава" дјечији ансамбл, плесни студио Блок, Хабанера академски плесни студио, дјечији хор "Врапчићи", Маxi still плесни стил, Центар "Дајте нам шансу - Звјездице". Они су загријали атмосферу пред наступ ђурђевданаца.


РТРС радује чињеница да је одзив публике био велики, због самог Фестивала и подршке малишанима који су наступали, а поготово јер сав приход од улазница иде у хуманитарне сврхе, и то ЈЗУ Болници Зворник - Дјечијем одјељењу.

Побједничка композиција Ђурђевданског фестивала 2017 је "Мале виле" за коју је музику написала Аница Зрилић, а коју су извеле Ива Драгојевић и Теодора Ратковић.

Другу награду освојио је аутор музике за композицију "Дружба навеки", Генади Кирилкин, коју је извела Јана Крутолапова.

Трећом наградом фестивалског жирија награђен је Борче Шабаноски за композицију "Мојата мајка", коју је извела Драгана Јовановска.
За најбољег интерпретатора жири је прогласио Драгану Јовановску.
Мила Лакетић је освојила друго мјесто, Јана Крутолапова треће.

Најбољи аранжер овогодишњег фестивала је Ладо Леш за аранжман пјесме "Утихни свијете".

Награду за најбољи сценски наступ освојила је Катарина Прача изводећи пјесму "Сутра ми је рођендан".

Награду жирија учесника освојиле су Ана Бертић и Лола Сучић из Хрватске са композицијом "Чудновато пријатељство".

Највише СМС-ова стигло нам је са поруком ГЛАС 10, а то значи да је награду публике освојила Николина Чакаљ изводећи пјесму "Треба да се спава".

Најбољи текст на овогодишњем фестивалу написала је Ана Клепић, за композицију "Успаванка" коју је извела Невена Мрваљевић. Награду свјетске асоцијације фестивала WAF добила је Zsanett Buranszki.

Покровитељ Фестивала је град Бањалука. Пријатељ Фестивала је компанија М:тел. Подршку Фестивалу дали су Министарство породице, омладине и спорта, Лино, Млијекопродукт и Робот. Званични превозник је Аутопревоз и Необус. Спонзор награде за најбољег интерпретатора је Артист, а медијски покровитељи Метромедиа, Радио Требиње, Контакт радио.У СУСРЕТ МЕЂУНАРОДНОМ ЂУРЂЕВДАНСКОМ ФЕСТИВАЛУ "БАЊАЛУКА 2017" (ФОТО/ВИДЕО)

У просторијама РТВ Дома у Бањалуци данас је одржана конференција за медије поводом 24. Међународног Ђурђевданског фестивала "Бањалука 2017". Конференцију за медије својим осмијесима уљепшало је 19 ђурђевданских звјездица.

На конференцији за медије испред града Бањалука, покровитеља Фестивала говорили су Драган Бањац-начелник Одјељења за друштвене дјелатности Града Бањалука, испред М:тела, пријатеља Фестивала-Милица Стојаковић, портпарол компаније М:тел, у име Министраства породице, омладине и спорта, помоћник министра Босиљка Бошњак, Јелена Којовић- Тепић-сценариста Фестивала, Радослав Пандуревић-режисер, Маја Татић-музички уредник, Анастасија Ђорђа Босанчић- водитељ Фестивала.

Двадесет четврти међународни "Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме" ове године биће у знаку јубилеја-50 година Радија и 25 година Телевизије Републике Српске. На овогодишњем Фестивалу деветнаесторо малишана и ђурђевданских звјездица пјева шеснаест пјесама, нових дјечјих хитова свим посјетиоцима који буду дошли у Дворану "Борик" да их подрже.

Прије главног фестивалског програма, публику у дворани загријаће бањалучки дјечији ансамбли кроз "Ревију дјечијег стваралаштва". У Музичком павиљону у градском парку "Петар Кочић" данас с почетком у 12.00 часова, сви финалисти Фестивала за грађане Бањалуке одржаће ревијални концерт. У ревијалном програму наступају Лукијан Ивановић и дјечији хор "Врапчићи".

Такмичарски дио Фестивала почиње сутра у 20 часова, а пред почетак Фестивала, у 18.00 часова Редакција Фестивала припремила је мало "загријавање", ревију дјечијег стваралаштва на којој наступају малишани из балетског студиа "Алегро", "City jazz" плесни студио, Јелена Давидовић и Доротеја Сладојевић (МаМа Vox музички атеље), Емилија Бошкић, КУД "Свети Сава" дјечији ансамбл, плесни студио "Блок", "Хабанера" академски плесни студио, дјечији хор "Врапчићи", Маxi still плесни студио, Центар "Дајте нам шансу – Звјездице".

И ове године РТРС се одлучио да сав приход од улазница иде у хуманитарне сврхе, и то ЈЗУ Болници Зворник, дјечијем одјељењу.

Улазнице можете купити по симболичној цијени од једне марке. на пријавници РТВ Дома (Трг Републике Српске 9, Бањалука) и у билетарницама СД "Борик".

Пријатељ Фестивала је компанија М:тел. Спонзори Фестивала су град Бањалука, министарство породице, омладине и спорта, "Лино" , "Млијекопродукт" и "Робот". Званични превозник фестила је Аутопревоз и Необус.

Спонзор награде за најбољег интерпретатора је "Артист", а медијски покровитељи Метромедиа, Радио Требиње, Контакт радио и Нес радио.

Међународни Ђурђевдански фестивал дјечје пјесме биће одржан 12. маја у Спортској дворани "Борик" у Бањалуци.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ФИНАЛИСТА ОВОГОДИШЊЕГ ЂУРЂЕВДАНСКОГ ФЕСТИВАЛА


1. МАША ПАОВИЋ
2. ЈАНА КРУТОЛАПОВА
3. КАТАРИНА ПРАЧА
4. ИВА ДРАГОЈЕВИЋ & ТЕОДОРА РАТКОВИЋ
5. АНА БЕРТИЋ & ЛОЛА СУЧИЋ
6. АНЂЕЛА КУЈУНЏИЋ & ИЗАБЕЛА КЛИМОВИЋ
7. ДАНИЛО МИЛОСАВЉЕВИЋ
8. ZSANETT BURANSZKI
9. НЕВЕНА МРВАЉЕВИЋ
10. НИКОЛИНА ЧАКАЉ
11. СИМЕОН СПАСОВ
12. МИЛА ЛАКЕТИЋ
13. АНАСТАСИА ПОПОВИЋ
14. ИРЕНА СПАСОЈЕВИЋ
15. АНА ВУЈОШЕВИЋ
16. ДРАГАНА ЈОВАНОВСКАПредстављање пјесама и солиста за Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме Бања Лука 2017 (Промо за гласање)КОНАЧНА ЛИСТА КОМПОЗИЦИЈА, СОЛИСТА И АУТОРА ПРЕМА РЕДОСЛИЈЕДУ ИЗВОЂЕЊА

Због болести солисткиње из Летоније Редакција Ђурђевданског фестивала је у програм фестивала умјесто композиције "Es velos iemileties" уврстила слиједећу рангирану композицију "Због Андрије". Коначна листа композиција, солиста и аутора према редослиједу извођења изгледа овако:

1. ЗБОГ АНДРИЈЕ
Извођач: МАША ПАОВИЋ
Музика: Сања Перић
Текст: Сања Перић
Аранжман: Михаило Радоњић & Владимир Мараш

02. ДРУЗЬЯ НАВЕКИ
Извођач: ЈАНА КРУТОЛАПОВА
Музика: Генадиј Кирилкин
Текст: Генадиј Кирилкин
Аранжман: Генадиј Кирилкин

03. СУТРА МИ ЈЕ РОЂЕНДАН
Извођач: КАТАРИНА ПРАЧА
Музика: Милан Петровић
Текст: Милан Петровић
Аранжман: Милан Петровић

04. МАЛЕ ВИЛЕ
Извођач: ИВА ДРАГОЈЕВИЋ & ТЕОДОРА РАТКОВИЋ
Музика: Аница Зрилић
Текст: Аница Зрилић
Аранжман: Charlie

05. ЧУДНОВАТО ПРИЈАТЕЉСТВО
Извођач: АНА БЕРТИЋ & ЛОЛА СУЧИЋ
Музика: Маја Рогић
Текст: Маја Рогић
Аранжман: Маја Рогић

06. ШАРА, ШАРА БУБАМАРА
Извођачи: АНЂЕЛА КУЈУНЏИЋ & ИЗАБЕЛА КЛИМОВИЋ
Музика: Бобо Вучур
Текст: Јефто Одавић
Аранжман: Бобо Вучур

07. СТАРА ГИТАРА
Извођач: ДАНИЛО МИЛОСАВЉЕВИЋ
Музика: Вук Вукојевић
Текст: Вук Вукојевић
Аранжман: Игор Вукојевић

08. HAZIKO DAL
Извођач: ZSANETT BURANSZKI
Музика: Laszlo Meszaros
Текст: Andrea Lorincz
Аранжман: Adrienn Junek

09. УСПАВАНКА
Извођач: НЕВЕНА МРВАЉЕВИЋ
Музика: Ана Клепић
Текст: Ана Клепић
Аранжман: Александар Саша Гајић

10. ТРЕБА ДА СЕ СПАВА
Извођач: НИКОЛИНА ЧАКАЉ
Музика: Весна Вељковић
Текст: Драгослав Гузина
Аранжман: Зоран Богдановић Ritchie

11. БЯЛО ОБЛАЧЕ
Извођач: СИМЕОН СПАСОВ
Музика: Доно Цветков
Текст: Рајна Панева
Аранжман: Красимир Илиев

12. НЕСТАШНЕ НОТЕ
Извођач: МИЛА ЛАКЕТИЋ
Музика: Уна Шушница
Текст: Уна Шушница
Аранжман: Charlie

13. ЉУБАВ КАО РУЖА
Извођач: АНАСТАСИА ПОПОВИЋ
Музика: Весна Вељковић
Текст: Драгослав Гузина
Аранжман: Зоран Богдановић Ritchie

14. ЉУБАВ КРАСИ СВИЈЕТ
Извођач: ИРЕНА СПАСОЈЕВИЋ
Музика: Светослав Лобошки
Текст: Боро Мајданац
Аранжман: Светослав Лобошки

15. УТИХНИ СВИЈЕТЕ
Извођач: АНА ВУЈОШЕВИЋ
Музика: Ладо Леш
Текст: Ана Клепић
Аранжман: Ладо Леш

16. МОЈАТА МАЈКА
Извођач: ДРАГАНА ЈОВАНОВСКА
Музика: Борче Шабаноски
Текст: Душко Темелкоски
Аранжман: Борче ШабаноскиНОВИ ЂУРЂЕВДАНЦИ


У емисији "Нови Ђурђевданци" представљамо вам финалисте "Ђурђевданског фестивала" (6. 5. 2017.)Други круг аудиција за најуспјешније мале пјеваче (29. 4. 2017.)Аудиција у Бијељини (22. 4. 2017.)Аудиција у Добоју (15. 4. 2017.)Аудиција у Требињу (8. 4. 2017.)Аудиција у Бањалуци (1. 4. 2017.)Аудиција у Мркоњић Граду (25. 3. 2017.)


ОДАБРАНЕ КОМПОЗИЦИЈЕ ЗА МЕЂУНАРОДНИ ЂУРЂЕВДАНСКИ ФЕСТИВАЛ ДЈЕЧИЈЕ ПЈЕСМЕ БАЊАЛУКА 2017


( Latinicna verzija u pdf formatu )

Селекциона комисија одабрала је 16 композиција које ће бити премијерно изведене на 24. Ђурђевданском фестивалу у Бањалуци.

На конкурс међународног Ђурђевданског фестивала 2017. године стигло је 65 композиција аутора из 11 земаља. Композиције је оцијењивала Селекциона комисија у саставу:

1. Аднан Мушановић, академски композитор и музички продуцент из Сарајева
2. Албина Смајловић, сопран, сарадница у Музичкој продукцији Радио-телевизије Републике Српске
3. Александар Јошић, уредник Редакције музичког програма Телевизије Републике Српске
4. Давид Мастикоса, академски композитор и асистент на Академији умјетности у Бањалуци
5. Драган Шукало, главни мајстор тона на Радију Републике Српске
6. Драгољуб Сладојевић, уредник Редакције Ђурђевданског фестивала
7. Ђорђе Јованчић, композитор и музички педагог из Источног Сарајева
8. Емир Башић, музичар из Бањалуке
9. Игор Дивљак, музички уредник на Радију Републике Српске
10. Јелена Шукало, дипломирани професор виолончела, композитор и вокални солиста
11. Маја Татић, уредник у Музичкој продукцији Радио-телевизије Републике Српске
12. Марија Хајнал, композитор и музички педагог из Сомбора
13. Милан Смиљанић, музички педагог и композитор из Бањалуке
14. мр Младен Матовић, доцент на Академији умјетности у Бањалуци
15. Наталиа Скопец, композитор и музички педагог из Минска
16. Наташа Шмуља, музички сарадник за дјечију музику у Телевизији Републике Српске
17. Небојша Алексић, музичар из Приједора
18. Тихомир Прерадовић, музички продуцент из Загреба
19. мр Зорана Гуја, етномузиколог из Пала

У програм овогодишњег фестивала уврштене су слиједеће композиције:

1. Чудновато пријатељство - м.т.арр. Маја Рогић
2. Es velos iemileties - Јелена Лорена Швилпе / Ирена Емилиа Швилпе / Јелена Л. Швилпе
3. Haziko dal - Laszlo Meszaros / Andrea Lorincz / Adrienn Junek
4. Љубав као ружа - Весна Вељковић / Драгослав Гузина / Зоран Богдановић
5. Љубав краси свијет - Светослав Лобошки / Боро Мајданац / Светослав Лобошки
6. Мале виле - Аница Зрилић / Аница Зрилић / Чарли
7. Мојата мајка - Борче Шабаноски / Душко Темелкоски / Борче Шабаноски
8. Несташне ноте - Уна Шушница / Уна Шушница / Чарли
9. Шара, шара бубамара - Бобо Вучур / Јефто Одавић / Бобо Вучур
10. Стара гитара - Вук Вукојевић / Вук Вукојевић / Игор Вукојевић
11. Сутра ми је рођендан - м.т.арр. Милан Петровић
12. Треба да се спава - Весна Вељковић / Драгослав Гузина / Зоран Богдановић
13. Успаванка - Ана Клепић / Ана Клепић / Александар Саша Гајић
14. Утихни свијете - Ладо Леш / Ана Клепић / Ладо Леш
15. Бяло облаче - Доно Цветков / Рајна Панева / Красими Илиев
16. Дружба навсегда - Генадиј Кирилкин

Ранг листа композиција (tabela u pdf formatu)

Одабрани солисти Ђурђевданског фестивала из Републике Српске (*pdf)

Након рангирања Редакција фестивала је донијела двије одлуке.

1. Композиција „UNA CANZONE NUOVA“ Франческа Коласантоа није уврштена у програм Ђурђевданског фестивала 2017., јер се на аудицију за солисте није пријавио ни један кандидат из Италије, а аутор није имао приједлог за солисту. Одлуком Редакције фестивала уврштена је сљедећа са ранг листе, а то је композиција „СУТРА МИ ЈЕ РОЂЕНДАН“.

2. Композиција „ПИРАНСКЕ МАЧКЕ“ Алеша Лаврича је дисквалификована, јер је јавно извођена. У програм је одлуком Редакције фестивала уврштена сљедећа са ранг листе, композиција „ДРУЖБА НАВСЕГДА“.


Одлука о дисквалификацији композиције „Пиранске мачке“

Имајући у виду чињеницу да су сви аутори били упознати с условима конкурса и пропозицијама Ђурђевданског фестивала, према којима, композиција не смије бити извођена и објављена, Редакција Ђурђевданског фестивала одлучила је да из фестивалског програма дисквалификује композицију „ПИРАНСКЕ МАЧКЕ, јер је изведена на Фестивалу отрошке попевке Брињевка 2014. Редакција фестивала одлучила је да умјесто дисквалификоване композиције у програм уврсти сљедећу композицију на ранг листи. То је композиција „ДРУЖБА НАВСЕГДА“.

Odluka o diskvalifikaciji kompozicije „Piranske macke“

Imajuci u vidu cinjenicu da su svi autori bili upoznati s uslovima konkursa i propozicijama Durdevdanskog festivala, prema kojima, kompozicija ne smije biti izvodena i objavljena, Redakcija Durdevdanskog festivala odlucila je da iz festivalskog programa diskvalifikuje kompoziciju „PIRANSKE MACKE, jer je izvedena na Festivalu otroske popevke Brinjevka 2014. Redakcija festivala odlucila je da umjesto diskvalifikovane kompozicije u program uvrsti sljedecu kompoziciju na rang listi. To je kompozicija „ДРУЖБА НАВСЕГДА“.

Decision on disqualification of composition "Piranske macke"


Bearing in mind the fact that all the authors were familiar with the terms of competition and propositions of Djurdjevdan Festival, according to which the composition cannot be performed or published, the editorial board of Djurdjevdan Festival has decided to disqualify the composition "PIRANSKE MACKE". This composition was performed at the Children's festival Brinjevka 2014. The editorial board of the festival has decided to include the composition "ДРУЖБА НАВСЕГДА" instead of disqualified composition.